Home Overig Het ongelofelijke verhaal van de jongen die een natie betoverde

Het ongelofelijke verhaal van de jongen die een natie betoverde

De razendsnelle jonge Emre Mor maakte gisteren furore toen hij de assist gaf op Burak Yilmaz die de eerste goal van Turkije op EURO 2016 scoorde, maar ook de rest van de wedstrijd zijn tegenstanders geregeld het bos in stuurde en onder druk zette. Turkije won de wedstrijd met 2-0 en Emre Mor zette zich, als hij dat al niet eerder had gedaan, definitief op de kaart. Wie is Emre Mor eigenlijk?

Emre zag in het Deense Brønshøj op 24 juli 1997 het levenslicht als zoon van een Macedonische moeder en een Turkse vader en koos in 2015 voor de Deense nationaliteit. Emre speelde tussen 2001 en 2006 in de jeugd van Brønshøj BK en maakte in 2006 de overstap naar Lyngby BK, waar hij tot 2015 zou blijven.

Advertentie

In 2013 probeerde hij zijn geluk uit door proef te trainen bij de Franse club Saint-Étienne, waar hij niet goed genoeg bevonden werd en terugkeerde naar Denemarken, waar hij vervolgens zijn voet brak tijdens een training. Met de angst om nooit meer te kunnen voetballen, besloot hij toen dat hij zichzelf sterker moest maken. Om dat te doen begon hij na zijn herstelperiode te trainen met gewichten van 2.5 kg. aan zijn voeten. Naar eigen zeggen met succes. Hij werd veelvuldig opgeroepen door het Deense voetbalelftal onder de 17 jaar en maakte indruk op veel clubs met zijn beweeglijkheid, explosieve kracht en spelinzicht. Nadat hij ook in het team van Denemarken onder 19 jaar indruk maakte, kreeg hij signalen van een aanstaande overstap naar het Deense nationale elftal. Hij gaf echter aan dat hij zich meer Turks voelde en was dan ook snel overgehaald toen Fatih Terim interesse toonde in de rijzende sterspeler.

Emre zag zijn vader in 2014 de gevangenis ingaan. Volgens de Turkse krant Sabah, zou Emre korte tijd in een weeshuis beland zijn, toen zijn moeder de zorg over hem niet op zich nam tijdens de gevangenzetting van zijn vader, echter is dat verhaal volgens zijn manager uit de duim gezogen: een product van de verbeelding. In 2015 maakte hij de overstap naar Nordsjælland, wat zijn redding werd. De Turkse bondscoach Terim die de jonge talentvolle speler toen al op het oog had, bemoeide zich er persoonlijk mee om Emre en de ouders van Emre over te halen om voor het Turkse elftal te kiezen. De jacht op de talentvolle speler verplaatste zich tot in de gevangenismuren, waar vader Mor destijds zat. Vader Mor en de moeder van Emre, evenals Emre zelf kozen voor het Turkse nationale elftal. De handtekening met toestemming van de vader om de Turkse nationaliteit aan te nemen werd zelfs gezet in een Deense gevangenis.

Iets langer dan een maand geleden, Op 17 mei 2016, togen de moeder en de manager van Emre naar het Turkse consulaat in Kopenhagen om de identiteitskaart in ontvangst te nemen waarin stond dat Emre Mor definitief de Turkse nationaliteit had aangenomen. Terwijl Terim Mor opstelde in de selectie voor Turkije onder-21 op 18 maart 2016 tegen Montenegro, maakte hij zijn debuut in het A-Milli futbol takimi op 29 mei 2016, slechts weken verwijderd van EURO 2016.

Op de achtergrond was onderwijl Borussia Dortmund druk bezig om de sterspeler aan zich te binden. Die deal werd in juni beklonken. Dortmund bond Mor tot 2021 aan zich.

Emre Mor werd op 21 juni 2016 in de wedstrijd tegen Tsjechië uitgeroepen tot man van de wedstrijd en wedijverde tegelijk met de snelste spelers op het EK met zijn sprintsnelheid van 32 kilometer per uur. Emre die geen Turks spreekt, probeerde voorafgaand aan de wedstrijd mee te zingen met het Turkse volkslied en heeft zich met zijn razende dribbels en actiebereidheid in één klap tot symbool gemaakt van een Turkse voetbalwederopstanding.