Home Nieuws Het is bevestigd: Turkije ontdekt massieve gasvoorraad

Het is bevestigd: Turkije ontdekt massieve gasvoorraad

Turkije
De Turkse president Erdogan heeft aangekondigd dat Turkije een massieve gasvoorraad heeft ontdekt in de Zwarte Zee.

De Turkse president Erdogan heeft vrijdag bevestigd dat Turkije een massieve gasvoorraad heeft ontdekt in de Zwarte Zee. De vondst in de eerste TUNA-1 put zal de komende tien jaar in de energiebehoefte van Turkije voorzien en is een klein deel van een nog grotere bron.

Eerder deze week kondigde president Erdogan al aan dat hij vrijdag goed nieuws zou bekendmaken dat voor Turkije een nieuw tijdperk zal doen aanbreken.

Advertentie

Donderdagavond bracht het internationale persagentschap Reuters naar buiten dat er in de TUNA-1 put een gasvoorraad is ontdekt van 800 miljard kubieke meter. President Erdogan kondigde aan dat er niet 800, maar 320 miljard kubieke meter gas is ontdekt en dat deze eerste vondst een klein deel is van een nog grotere bron in de Zwarte Zee.

Het starten van de gasproductie zou volgens experts normaliter tussen de 7 en 10 jaar duren en vergt een investering van een bedrag tussen de €1,5 en €3,5 miljard. Dat zou een fractie zijn van de energie die Turkije vorig jaar importeerde ter waarde van €35 miljard. President Erdogan heeft aangekondigd dat Turkije in 2023 al gas wil leveren uit de bron. Dat is 4 jaar sneller dan de meest optimistische schattingen.

De vondst zal waarschijnlijk niet de laatste zijn die Turkije doet. Het land heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in zesde generatie diepwater-boorschepen en heeft er nu drie in gebruik die de Zwarte Zee en de Middellandse Zee afspeuren naar energievoorraden.

TUNA-1, Zwarte Zee, Turkije, aardgas
De locatie van de aardgasvondst in de Zwarte Zee, de TUNA-1 bron.

De Turkse minister van financiën Berat Albayrak en de minister van energie Fatih Dönmez delen vrijdagochtend een foto die de vermoedens deed bevestigen.

De Turkse president Erdogan zwaait het diepwater-boorschip Fatih uit naar de Zwarte Zee in mei 2020.