Home Overig Het bijzondere verhaal van een moslim die al vier jaar lang voor...

Het bijzondere verhaal van een moslim die al vier jaar lang voor kerstman speelt

Het is december 2013 als meneer Hussain, een accountant in het Britse Tooting na zijn werk naar huis wandelt, wanneer hij wordt gespot door de 2-jarige Alfie die hem aanziet voor de kerstman. Hij loopt even door, maar keert dan terug om hem een kleinigheidje te geven. Een traditie die hij tot op de dag van vandaag heeft doorgezet.

Advertentie

“Santa” of de Kerstman, wiens echte naam meneer Hussain is, hoorde wat de toen nog 2-jarige Alfie zei en keerde om om hem wat geld te geven. Kleine Alfie begon er in te geloven dat hij echt de kerstman was. Hussain besloot om het mee te spelen.

Hussain, een devote moslim die werkt op een accountantskantoor in Zuid-Londen in de straat waar de kleine Alfie woont, heeft een markante witte baard, die niet onder doet voor dat van de imaginaire figuur Santa Claus. Hussain is sinds dat ene moment in 2013 ieder jaar teruggegaan naar het huis van Alfie, die inmiddels zes jaar oud is, met cadeau’s voor hem en zijn 13-jarige zusje Hayley.

Nadat hij de Britse familie heeft leren kennen, gaat ‘Santa’ ook tijdens verjaardagen langs, naast zijn jaarlijks bezoekje rondom kerstmis.

De moeder van Alfie, Tracy Ashford-Rose, vertelt tegenover Buzzfeed dat kerstmis niet hetzelfde zou zijn zonder een bezoek van hun ‘Santa’. Ze herinnert zich nog het moment in 2013 waarbij haar zoon riep ‘Kijk het is de kerstman’. “Hussain liep drie huizen door, maar kwam toen terug en klopte op onze deur. Hij zei dat hij niet door kon lopen zonder mijn kleine zoon een cadeautje te geven, omdat hij dacht dat hij de kerstman was.”

Dit was vier jaar geleden, en sindsdien geeft hij ons cadeau’s. Hij komt om Alfie en mijn dochter te zien op hun verjaardagen en geeft ze cadeau’s, hij vergeet nooit de data. We noemen hem nu opa kerstmis. We zien hem het hele jaar door, hij schudt Alfie de hand en knuffelt hem. Kerstmis zou niet hetzelfde zijn zonder hem“, aldus Tracy.

De voormalige buurvrouw van de familie, een professionele fotograaf, was er ook toen Hussain weer langskwam op zondag. Zij vertelde het hartverwarmende verhaal op Facebook.

Het komt niet vaak voor dat ik tranen in mijn ogen krijg tijdens een fotoshoot, maar die man deed het hem voor me. Ik bedacht me dat ik dit verhaal wilde vertellen,” verklaarde ze tegenover Buzzfeed.

Ik ken Alfie sinds hij een kleine baby was, er is niet veel dat hem tegenhoudt, maar toen hij de kerstman zag kwam hij naar me toe rennen en zei ‘je moet met me meekomen, de echte kerstman is bij ons, hij komt bij ons thuis.‘” De fotograaf was verbaasd, omdat Hussain niet echt op de kerstman lijkt. “Helemaal niet,” zei ze, “Het is overduidelijk de associatie met de baard voor Alfie – hij is een kleine man, heel dun, met een pak. Het is het liefste dingetje, Alfie ziet geen huidskleur, de kleur van kleding, hij ziet de kleur van iemands hart. Deze man ziet er zo vriendelijk en verwelkomend uit, en hij zag een grote witte baard en dacht daarom dat hij de Kerstman was. Een jaar zag hij ballonnen buiten en zag dat het zijn verjaardag was. Nu stopt hij om een verjaardagscadeau te geven, een kerstcadeau te geven, het is een traditie geworden. Dat hij ieder jaar langskomt en zijn verjaardag niet vergeet, kerstmis niet vergeet, en ook de verjaardag van zijn oude zus herinnert -die niet in de kerstman gelooft- is het liefste gebeuren.”

De voormalige buurvrouw, fotograaf Taylor-Purchase heeft het verhaal in een lokale Facebookgroep gepost, waarmee ze mensen dusdanig raakte dat ze hun eigen cadeau’s aan ‘De echte kerstman’ wilden geven. Samen met Alfie nam ze twee tassen vol met cadeau’s mee om Hussain te verrassen.

Ik wil geen aannames maken, maar als hij geen christelijke man is, als dat niet zijn geloof is, maar hij dit allemaal doet voor een kleine jongen, overstijgt hij alles en iedereen,” aldus Taylor-Purchase.

Bron en vertaling: Buzzfeed / DutchTurks