Home Opinie “Het is allemaal de schuld van asielzoekers, of toch niet?”

“Het is allemaal de schuld van asielzoekers, of toch niet?”

In Almere woont een bejaard echtpaar in een bushokje. Media en ook de PVV in Groningen schrijven erover en daaronder stromen de reacties binnen. Het is de schuld van asielzoekers dat onze bejaarden in bushokjes wonen.
Per reactie die ik lees word ik kwader, woedender en verdrietiger over de staat van Nederland. Ten eerste en voor de duidelijkheid, de situatie waar de Almeerse bushokbewoners in zitten is verschrikkelijk. Dat wens je niemand toe en het is ongekend dat dit gebeurt in Nederland. Maar het is toch niet de schuld van de asielzoeker uit Syrië die op de vlucht is voor IS?

Advertentie

Zo wordt er door heel veel Nederlanders tegenwoordig wel gedacht. Als er iets verkeerd gaat in de zorgsamenleving, dan is het de schuld van buitenlanders, van de Islam of van de asielzoekers die bewust haard en huis achterlaten om ons kapot te maken.

We hebben nog steeds genoeg geld en rijkdom om iedereen in Nederland, bejaard, baby, asielzoeker of autochtoon te voorzien van eerste levensbehoeftes, zoals een dak, eten, zorg en veiligheid. Het is niet of of, dat is een smerige, laaghartige manier om scheuren in de samenleving te maken. Om kloven te vergroten, om onderlinge haat te stimuleren.

Ik snap het niet. Hebben de asielzoekers door de jaren heen ons meer ellende gebracht dan de bankwereld, die aan de basis staat van de moeilijkste economische periode sinds 1930 ongeveer en waar bestuurders bonussen blijven opstrijken? Is het vluchtende gezin uit Syrië een grotere bedreiging dan de bouwfraude, die nog steeds doorgaat?

Is die jongen uit Irak, die hier voor zijn familie een beter leven wil opbouwen, een grotere bedreiging voor onze portemonnee dan de graaiende bestuurder van de zoveelste semi-overheidsorganisatie? Zijn moeder en dochter uit Somalië gevaarlijker voor de toekomst van Nederland dan het mislukken van de OV-chipkaart en alle miljarden die daarmee door het afvoerputje zijn gegaan?

Is het meisje dat hier al twaalf jaar woont en terug moet naar Soedan een grotere aanslag op onze rijkdom dan Henk Krol die voor tonnen belastinggeld achterover drukt en gewoon doodleuk in de Tweede Kamer blijft zitten? Vormt het gezin uit Congo een grotere bedreiging voor onze welvaart dan de bankbestuurder die mensen opzadelt met wurgleningen en voor miljarden overeind wordt gehouden door Den Haag?

Is het mislukken van de Betuwelijn, of de bodemloze put die de JSF heet, of al het geld dat malafide deurwaarders bij arme mensen weghalen minder erg dan een paar mensen die op de vlucht zijn voor hun leven? Mede door de bommen die Nederland op hun land werpt.

Zijn asielzoekers echt de grootste bedreiging voor onze welvaart en rijkdom. En al zouden ze die bedreigen, is het zo erg om iets van ons geld te delen met mensen die het veel minder hebben? Die voor onze bommen moeten vluchten. We smijten tegelijk zonder enig protest met miljarden om bankbobo’s in het pluche te houden.

Of dichterbij, de Blauwe Stad. Voor miljarden ingepompt. Een paar projectontwikkelaars heeft ongelooflijk veel geld verdiend aan Oost Groningen. Maar de Oost-Groninger zelf, is de Blauwe Stad echt al dat geld waard geweest? Hadden ook heel veel verplegers voor aan het werk gekund.

En wat te denken van Meerstad. Komt nu een beetje los, maar kost jaarlijks op de afschrijving van de gemeente Groningen ook miljoenen. Geen PVV’er die schreeuwt om het vertrek van de verantwoordelijke politici.

Zo zijn er tal van potjes en bodemloze putten waar ongelooflijk meer geld in verdwijnt dan in het potje asielzoekers. Achter die potjes schuilen ook nog eens vaak echte witte boordencriminelen, mensen die de samenleving moedwillig oplichten voor eigen gewin. Maar de gezinnen in asielzoekerscentra, die maken ons land pas echt kapot.

Zijn mensen die zo zeiken over hoe goed asielzoekers het hier hebben, wel eens op bezoek geweest in een AZC? Weten ze überhaupt wel waarover ze praten? Hebben ze echt niet door dat het leven als asielzoeker verschrikkelijk is? Uitzichtloos, zonder dagbesteding, zonder houvast en zonder horizon. En niet voor even, zelfs na twaalf jaar Nederland kun je zonder pardon worden teruggestuurd naar de ellende.

We zijn veel te rijk en vooral veel te bang om die rijkdom kwijt te raken. We worden iedere dag door de Telegraaf en de NOS angst aangepraat. Alles is een bedreiging. Er gebeuren geen goede dingen meer. Een ambulancebroeder die wordt belaagd door een Turk is voorpaginanieuws. Agenten die een onderzoek doen op plaats delict, en daarbij koffie en koekjes krijgen van de Turkse buren, worden niet in de media geplaatst.

We zijn een bang en angstig volk en zoeken massaal een zondebok voor alle bedreigingen. Voor alles wat volgens de Telegraaf wil profiteren van onze rijkdom. Daarbij vergeten we te wijzen naar zaken die onze samenleving echt klauwen met geld kosten. Ondertussen mogen frauderende politici aanblijven, krijgt de bankdirecteur een nieuwe bonus en graait de zorgbestuurder door alsof er nooit commotie is geweest.

Het is te makkelijk om te wijzen naar mensen die op de vlucht zijn voor hun leven als bedreiging voor onze welvaart. Zonder daarbij te kijken waar het echte grote geld over de balk wordt gesmeten, waar echt miljarden zinloos belastinggeld naartoe gaat.

Van het geld dat naar banken is gegaan en gaat, of wat de bouwfraude ons heeft gekost, kun je heel fucking Almere volbouwen met de meest luxe verzorgingstehuizen. Maar op grote schaal moedwillig belastinggeld achteroverdrukken is kennelijk minder erg in deze verrotte wereld dan een gezin dat op zoek is naar veiligheid.

Daarbij komt ook nog eens, dat als er echt geprotesteerd wordt tegen het systeem, dat al die reageerders niet thuis geven. Een grote bek op internet is zo makkelijk. Maar echt in verweer komen, nee, dan lachen we liever de mensen uit die wel met een protestdoek op de Ossenmarkt staan.

Kennelijk bekt tekeergaan tegen frauderende politici, bankbestuurders die maar blijven graaien en zorgbestuurders die er voor eigen gewin zitten in plaats van de zorg, minder dan dan asielzoekers overal de schuld van geven. En als je daar wat van zegt, ben je een NSB’er. Want je bent pas een oprechte Nederlander als je vreemdelingen overal de schuld van geeft. Dat maakt de wereld wel zo overzichtelijk.

Help DutchTurks.nl meer lezers te bereiken en haar activiteiten uit te breiden. Doe een kleine gift. Storten kan op rekeningnummer NL66 INGB 0006 1823 88 ten name van DutchTurks (Swift/BIC: INGBNL2A). 

Willem G header