Home Opinie Het afrekenen is nog maar net begonnen

Het afrekenen is nog maar net begonnen

hellokittygunAfgelopen week kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met het ‘nieuws’ dat de vakbonden in 2014 veel leden hadden verloren. Er circuleerden verschillende cijfers en uiteindelijk bleef de teller hangen op bijna 65.000 in de min. De rechtse media, Telegraaf en Elsevier voorop, verkeerden in jubelstemming. De vakbonden waren niet meer van deze tijd en overbodig, je had er toch niks aan. Met name de FNV moest het ontgelden. Die hadden de meeste leden verloren terwijl het ledental van de CNV ongeveer hetzelfde was gebleven. De werkelijkheid is natuurlijk iets genuanceerder. Young & United kreeg er in 2014 ruim 5.000 nieuwe leden bij. Sectoren waar het slecht gaat, zoals de bouw, zien de grootste dalingen.

Advertentie

Vroeg in de avond toen de meeste redacties al weer gesloten waren kwam het CBS met het bericht dat men een fout had gemaakt. De bonden waren in 2014 geen 65.000, maar per saldo 15.000 leden kwijtgeraakt. Op het totaal van 1,7 miljoen vakbondsleden is dat minder dan 1%. De grote verliezer blijft FNV die 25.000 leden zag weglopen, maar die na de ANWB nog steeds de grootste ledenorganisatie van Nederland is. Overigens is de daling in lijn met de dalingen van ledentallen bij politieke partijen en publieke omroepen. In Nederland voltrekt zich al enige decennia de sloop van de publieke en sociale instellingen, want geld verdienen is het allerbelangrijkste geworden en als iets niks oplevert is het niks waard.

Ook kwam afgelopen dinsdag het CBS met een tweet waarin men business-voorspeller Adjiedj Bakas aanprees. Bakas voorspelde in het ‘corporate blog’ van CBS dat Griekenland in de toekomst een drachme-bitcoin zou krijgen. In ondernemend Nederland wordt enthousiast gereageerd op zulke voorspellingen. Bakas, die onlangs nog in het nieuws was wegens vastgoedcorruptie in Amsterdam, wordt regelmatig ingehuurd door banken en grote ondernemingen om zijn voorspellingen te presenteren. Hij gelooft niet in windenergie, vindt dat Nederland nog meer melk moet produceren en heeft een hekel aan negers die klagen over het institutionele racisme in Nederland, want die zijn te lui om te werken. Kortom, Bakas verwoordt wat veel Nederlanders denken of hun onvermogen daartoe.

bakascomplaintniggerJe vraagt je af wat het CBS bezielt om de voormalige adviseur van IJzeren Rita Verdonk een platform te geven. Maar als je kijkt hoe er in Nederland wordt gedebatteerd over de opvang van vluchtelingen is het niet vreemd dat een overheidsinstelling de Jomanda van ondernemend Nederland vraagt om een voorspelling. Uit opiniepeilingen — Nederland is gek op opiniepeilingen — blijkt dat tweederde van de Nederlanders tegen hulp aan vluchtelingen is en dat 85% — het hoogste in Europa — meent dat er onder vluchtelingen terroristen zitten. Ondertussen stijgt de populariteit van Wilders. Dinsdag mocht hij bij Een Vandaag vertellen dat zolang zijn eenmanspartij geen absolute meerderheid heeft hij bereid is om met andere partijen, die hij eerder nep-parlementariërs noemde, samen te werken.

De Nederlandse Volksunie (NVU) van de overtuigde nazi Constant Kusters kreeg eerder deze week in het programma van Jeroen Pauw de ruimte om toe te lichten, waarom zij informatieavonden van gemeenten bezochten die opvang voor vluchtelingen overwegen. De NVU stuurt naar zulke bijeenkomsten hooligans die voorstanders intimideren en bedreigen en ziet in het oproepen tot verkrachting hun democratische recht. Blijkbaar is Nederland klaar voor het witwassen van het fascisme. In Duitsland overweegt justitie stappen tegen Pegida, waar Wilders eerder dit jaar riep “Jullie zijn het volk”. Een spreker had vorige week onder luid applaus geroepen dat het jammer was dat de concentratiekampen waren gesloten. In Nederland wordt dit gezien als onsmakelijk, maar het is hier niet verboden, want het draagt bij aan het debat.

Er waren twee auto’s in Oostknollendam, gemeente Wormerland, uitgebrand die van Harold Halewijn, fractievoorzitter van GroenLinks in Wormer, waren. Er rijden daar blijkbaar weinig bussen en de auto’s werden door hemzelf en zijn vrouw gebruikt. De aanslag is naar alle waarschijnlijkheid gepleegd omdat Halewijn open staat om opvang van asielzoekers in de gemeente Wormerland bespreekbaar te maken. De verontwaardiging was groot, niet omdat er een aanslag was gepleegd op een gekozen volksvertegenwoordiger, maar omdat een lid van GroenLinks twee auto’s zou hebben gehad. Op Facebook verschenen berichten dat het jammer was van de auto’s en dat men beter de huizen met de volksvertegenwoordiger erin had kunnen aansteken. Vluchtelingen en mensen die hen helpen worden tegenwoordig nazi’s genoemd, dus is het volgens sommigen legitiem om geweld tegen hen te gebruiken.

En toen kwam het bericht dat de fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, Halbe Zijlstra, ook was bedreigd met een kogelbrief en dat hij bereid was om weer met de oud-VVD’er Wilders rond de tafel te gaan zitten als die zijn ‘minder Marokkanen’-standpunt zou laten varen. Fractievoorzitters hebben op woensdag een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin zij oproepen te stoppen met bedreigingen en intimidaties rond het ‘asieldebat’. De verklaring is vreemd genoeg ook ondertekend door Wilders, die dagelijks roept dat vluchtelingen Nederland overnemen, de islam zich via de baarmoeder verspreidt en men in verzet moet komen tegen gekozen volksvertegenwoordigers die voor opvang van mensen in nood zijn. Zijn aanhang zorgt voor de rest, verklaring of niet; de afrekening is nog maar net begonnen.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 28 oktober 2015

Vorig artikelDe meest gezochte misdadigers van Turkije
Volgend artikelLIVEBLOG – Verkiezingen Turkije
@wltrrr is 56, woont en werkt in Nijmegen als kunstenaar die ook graag werkt met media en code. Schrijft sinds 2008 uit verwondering over politiek en media na 16 jaar afwezigheid uit Nederland.