Home Nieuws Heldenontvangst Joods-Amerikaanse spion Pollard in Israël

Heldenontvangst Joods-Amerikaanse spion Pollard in Israël

Jonathan Pollard, Benjamin Netanyahu

De Joods-Amerikaanse Jonathan Pollard, één van de meest beruchte spionnen in de Amerikaanse geschiedenis, die zijn positie in de Amerikaanse inlichtingendienst misbruikte om geheime informatie door te spelen aan de Israëlische regering, heeft vandaag een heldenontvangst gekregen in Israël. Premier Netanyahu onthaalde Pollard hoogstpersoonlijk op de luchthaven. Pollard werd in 2015 na 30 jaar gevangenschap vrijgelaten in de VS en mocht vanaf vorige maand na zijn voorwaardelijke beperkingen weer het land uit.

Jonathan Jay Pollard, geboren op 7 augustus 1954 in Galveston Texas als zoon van joodse ouders, bezocht Israël voor het eerst als student in 1970 als onderdeel van een wetenschappelijk programma naar het Weizmann Instituut in Rehovot. Op 19 september 1979 werd hij aangenomen als inlichtingenanalist bij het Navy Field Operational Intelligence Office’s Anti-Terrorist Alert Center. Vijf jaar later, in 1984 werd hij gerekruteerd door Israël, nadat hij de Israëlische luchtmacht veteraan Aviam Sella ontmoette en die hem vertelde dat de VS informatie achterhield voor Israël. Pollard bood zelf aan om spionagewerkzaamheden voor Israël te doen. Pollard werd een jaar later, op 21 november 1985, gearresteerd nadat duidelijk werd dat hij een spion was voor Israël. Hij werd in 1987 veroordeeld tot een levenslange celstraf voor spionage. Pollard was daarmee de enige persoon in de geschiedenis van de VS die een levenslange celstraf kreeg opgelegd voor het bespioneren van een bondgenoot.

Advertentie

Lobbywerkzaamheden Israël

Pollard wordt door veel Israëliërs gezien als een held. Sinds zijn aanhouding heeft iedere Israëlische premier gelobbyd voor zijn vrijlating. Volgens VS officials is de schade die Pollard’s spionage heeft berokkend aan de Amerikaanse regering slechts door Edward Snowden, de NSA klokkenluider, overtroffen. Toen Israël lobbyde voor de vrijlating van Pollard tijdens het presidentschap van Clinton in 1998, dreigde de CIA-chef George Tenet met opstappen indien dat zou gebeuren.

Satellietbeelden

Pollard lekte satellietbeelden van het hoofdkantoor van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in Tunesië naar Israël. Die beelden werden vervolgens gebruikt voor “Operation Wooden Leg”, waarbij het hoofdkantoor van de PLO werd gebombardeerd resulterend in 200 tot 300 doden, de meesten van hen burgers. Yasser Arafat, de toenmalige leider van de PLO, was op dat moment niet in het hoofdkwartier en kwam zonder kleerscheuren van de Israëlische aanval af. Israël werd door de VN veroordeeld voor die aanval die in strijd was met het internationaal recht. Ook speelde Pollard informatie door over de luchtverdediging van Libië en een keur aan informatie over conventionele en onconventionele militaire activiteiten van Marokko tot Pakistan en alle landen daartussen.

Sheldon Adelson

De Joods-Amerikaanse spion heeft lange tijd zijn wens uitgesproken om zich in Israël te vestigen. Nadat zijn voorwaardelijke beperkingen vorige maand werden opgeheven, werd Pollard vandaag door een vliegtuig van de Joods-Amerikaanse casinomiljardair Sheldon Adelson, die tevens een topdonor was van de Trump-campagne en daarvoor politieke gunsten heeft gekregen, naar Israël gebracht. Daar werd hij verwelkomd door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die hem kon verblijden met de Israëlische nationaliteit.