Home Samenleving en Religie Heilige maand Ramadan gaat van start voor 1.7 miljard moslims

Heilige maand Ramadan gaat van start voor 1.7 miljard moslims

De heilige maand voor de moslims is zojuist aangebroken. De Ramadan is de 9e maand van de islamitische maankalender. De Ramadan staat ook wel bekend als de vastentijd dat tevens verplicht is voor alle moslims (1.7 miljard) op de wereld. Een maand lang mogen moslims niet eten, drinken en roken van zonsopgang tot zonsondergang. Voor de getrouwde moslims is ook een intieme relatie verboden tijdens het vasten.

Advertentie

Zaterdag is de eerste dag dat het vasten zal beginnen. Het vasten gebeurt van zonsopgang tot zonsondergang. Dit kan behoorlijk verschillen tussen bepaalde landen. Zo vasten de islamitische Nederlanders maar liefst 18 uur per dag. De moslims in Marokko en Turkije zijn goed voor gemiddeld 14 en 17 uur vasten, respectievelijk.

Moslims worden ‘s nachts wakker (niet verplicht) om even wat te eten en drinken. Dit doen ze om de volgende dag door te komen. Wanneer de zonsondergang plaatsvindt mogen de vastende moslims pas weer eten en drinken.

De heilige maand Ramadan is een maand waarin de moslims buiten het vasten, zich ook minder bezig moeten houden met wereldse dingetjes. Het vasten zorgt ervoor dat de lichaam kan uitrusten. Zo is dat dus ook een goede manier om de wilskracht te trainen. Het prikkelt de spirituele groei en doet de vaster beseffen dat de mens eigenlijk best zwak en behoeftig kan zijn. Doordat moslims dit beseffen zou dit kunnen resulteren in meer donaties of andere hulp naar de armen toe. Er zijn vele moskeeën en andere islamitische instanties die iftar-maaltijden organiseren en zo de mensen die het minder goed hebben helpen.

Buiten spirituele en psychologische factoren heeft het ook medische toegevoegde waarden. Veel ziektes komen bijvoorbeeld door teveel te eten en ook de verkeerde dingen te eten. Tijdens het vasten is er geen plek meer voor onnodige, ongezonde snacks en tussendoortjes. Het vasten is niet verplicht voor reizigers, mensen met een ziekte die verergerd of verlengd wordt wanneer hij vast, vrouwen die in hun zwangerschap zijn en zo zijn er meer uitzonderingen.

De Islam is een geloof van gemak.