Home Nieuws Hamas is niet langer uit op totale vernietiging van Israëlische Staat in...

Hamas is niet langer uit op totale vernietiging van Israëlische Staat in nieuw manifest

Hamas heeft maandag flinke revisies aangekondigd op haar manifest en maakt een draai in standpunten inzake Israël en Palestina. Het gaat Hamas, die regeert in de door Israël belegerde Gazastrook, om een versoepeling van oude standpunten die relevant waren voor het Palestijnse verzet bij de eerste intifada. Een woordvoerder van de minister president van de Israëlische Staat heeft het document afgewezen en beschuldigt Hamas van een onsuccesvolle poging om de wereld voor de gek te houden.

Advertentie

Op een persconcerentie in Qatar heeft Hamas-leider Khaled Mashal het nieuwe document geopenbaard, waarin niet langer de vernietiging van Israël wordt beloofd, maar waarin een Palestijnse staat wordt erkend langs pre-1967-grenzen voordat Israël de Westelijke Jordaanoever en Gaza bezette tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog.

Ook accepteert Hamas de Palestine Liberation Organization als het nationale framewerk voor Palestijnen. Volgens Mashal is het document beschikbaar voor iedereen die over Hamas en haar beleid wil leren.

Het nieuwe manifest is de afgelopen jaren opgesteld met input van internationale advocaten en wordt beschouwd als “Algemene principes en beleid” in plaats van een vervanging van het oude handvest, waar critici op wijzen als bewijs dat Hamas zich niet zal toeleggen op een vredesakkoord met Israël.

Hamas-leider Ahmed Yusuf zegt dat het document een belangrijke shift is in hoe Hamas denkt en gelooft dat het hiermee internationaal flexibiler wordt. “Er staan veel nieuwe zaken in wanneer je het vergelijkt met het handvest uit 1988 in de manier waarop we over joden praten. Het probleem is niet met het Joodse volk of hun religie, het probleem is met het Israël-project en de bezetting,” zegt Yusuf tegen Anadolu Agency. “Dit is een belangrijke verklaring van Hamas“.

Mashal zegt dat de strijd tegen de Israëlische joden niet over geloof gaat, maar over de zionistische bezetting: “Hamas vecht niet met hen omdat ze Joden zijn, maar vecht tegen agressieve invasieve zionisten“. Volgens Mashal onderstreept het document dat oppositie tegen Israël niet perse langs gewapende weg hoeft te worden gevoerd. Hamas ging door het oude handvest en heeft elementen verwijderd die zouden kunnen worden gebruikt om hen als antisemitisch te bestempelen, maar dat het niet betekent dat men Israël erkent of het recht op terugkeer van Palestijnen vergeten zal worden.

Anadolu Agency / DutchTurks