Home Nieuws Hamas en PLO verklaren Palestijnse eenheid, Israël antwoord met oorlogsgeweld

Hamas en PLO verklaren Palestijnse eenheid, Israël antwoord met oorlogsgeweld

Apartheid
Gaza stad – PLO en Hamas vertegenwoordigers hebben op woensdag een historische eenheidsdeal uitgeroepen om een einde te brengen aan de politieke onenigheid van de afgelopen 7 jaar. Minister President van Gaza Ismail Haniyeh verklaarde dat dit het einde betekend van de politieke onenigheid en de wig die Israël tussen beide politieke groeperingen heeft gedreven. Haniyeh benadrukte dat beide teams goed hebben gewerkt om de verzoeningsdialoog tot een goed einde te brengen en dat ze daarin geslaagd zijn.

Advertentie

Israel onverzettelijk en Amerika bevooroordeeld
De gezamenlijke PLO-Hamas verklaring op de persconferentie bevatte ook het mandaat van de Palestijnse Autoriteit om nieuwe verkiezingen uit te schrijven en benadrukte de verbondenheid van beide partijen tot deze verzoeningsdialoog. Aan deze dialoog liggen de Cairo-akkoorden en het DOHA-verdrag ten grondslag. Ook werd benadrukt, dat de wetgevende commissies weer gereactiveerd zullen worden.
Fatah leider Azzam al-Ahmad zei dat geen van de zijdes de onderhandelingen met Israël weer zal opstarten, zonder dat er duidelijke richtlijnen zijn, om te voorkomen dat Israëlische onverzettelijkheid en Amerikaanse bevooroordeeldheid het proces negatief zullen beïnvloeden.

Israël antwoord met oorlogswapens
De Israëlische extreem-zionistische MP Netanyahu reageerde na de bekendmaking van de Palestijnse eenheid met “Abu Mazen (Abbas) kon voor vrede met Israël kiezen, maar hij heeft voor vrede met een terroristische organisatie gekozen. Vanavond, terwijl gesprekken over verlenging van de vredesonderhandelingen werden gevoerd, koos hij voor Hamas… Hij die Hamas kiest, wil geen vrede.” Abbas reageerde daarop met “de deal staat de vredesonderhandelingen niet in de weg”. Kort daarop stijgen 3 Israëlische gevechtsvliegtuigen op en bombarderen doelen in Gaza, waarbij 12 mensen gewond raakten.

Bouwen op gestolen land
Israël die al sinds decennia bouwt op gestolen Palestijns land in de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, is zelfs tijdens de vredesbesprekingen niet gestopt met het bouwen van nieuwe nederzettingen en het uitbreiden van bestaande illegale nederzettingen. De Palestijnse Autoriteit eiste dat als voorwaarde voor de vredesonderhandelingen, maar Israël weigerde dat pertinent.

Abbas de slaaf
De Israëlische Minister voor strategische affaires Yuval Steinitz viel Abbas aan in een opmerkelijke statement die toe zou kunnen behoren aan een slavendrijver, “eerlijk gezegd, Mahmoud Abbas heeft in onze gezichten gespuwd. De Palestijnse Autoriteit bestaat dankzij ons, dankzij Israël. Niet vanwege de Oslo-akkoorden, maar vanwege het geld dat we aan hen verstrekken (de opgehaalde belastinggelden van Palestijnen). Als wij er niet waren, hadden de Hamas en de islamitische Jihad, zoals ze Gaza controleren (Hamas is democratisch gekozen), zouden ze ook Abbas van zijn troon stoten en Ramallah overnemen”.