Home Opinie “Had je daar maar niet geboren moeten worden”

“Had je daar maar niet geboren moeten worden”

RTVNoord heeft op haar website een poll met de volgende vraagstelling: ‘Zijn Irakezen en Syriërs die op de vlucht zijn voor IS, bij u ‘om de hoek’ welkom?

Advertentie

Op moment van tikken heeft 63 procent van de stemmers op ‘nee’ geklikt. Een keihard nee. Onder de stelling stromen de eerste (harteloze) reacties binnen.

“Mooi opzouten met dat tuig. Wordt tijd dat de PVVV er eens een stokje voor steekt,” schrijft Riccardo Medema. Melanie Bolk reageert ook: “Tuurlijk joh, nog meer van dat rommel hier!!”
Ook Sophia Pinkster doet een duit in het haatzakje: “Nee niks meer opvangen het is mooi geweest. Tijd dat we aan eigen volk gaan denken.”Als je denkt dat je hiermee de hatelijkste reacties te hebben gehad, fout.
Roos van Dam is bijvoorbeeld kort, krachtig en inhumaan: “Weg ermee.” Ook ene Imperator Supremo neemt geen blad voor de mond: “Oprotten hier, wegwezen.”

De lijst met haatdragende en angstige reacties is eindeloos en daarover maak ik me veel meer zorgen dan een lading vluchtelingen uit Syrië of Irak.
Nederland gedraagt zich als een klein verwend kind in de wereld. Eeuwenlang, tot op de dag van vandaag, roven we de wereld leeg, steunen we oorlogen waar oliebelangen en wapenhandel belangrijker zijn dan mensenlevens.

Neem bijvoorbeeld de Nigerdelta, waar onze Koninklijke Olie al tientallen jaren de bevolking opzadelt met olie-ellende. Ooit de meest vruchtbare delta van Afrika, is dankzij onze handen verworden tot een desolaat landschap, waar geen vis meer zwemt, en waar geen plant meer groeit.

We steunden de Amerikaanse invasie in Irak, gebaseerd op leugens over massavernietigingswapens. Maar nu Amerika een grote anarchistische puinhoop heeft achtergelaten, een broeinest voor extremistische groeperingen, trekken we onze handen er vanaf en zeggen we massaal: barst maar met je ellende. Had je maar niet daar geboren moeten worden.
Wat is er over van de maatschappij in Nederland als we zo naar andere mensen kijken. We zijn sociaal bankroet, een andere conclusie valt er niet te trekken. Alle dogma’s over eigen bejaarden eerst, ten spijt.

Er staan honderdduizenden vluchtelingen aan de grens bij Turkije. Allemaal op de vlucht voor het IS-monster, een door het Westen gecreëerde groepering, getraind en bewapend door Amerika. Turkije kan de stroom asielzoekers niet aan.
Net zoals Italië, Griekenland en Spanje de immense stroom niet aankunnen. Maar wij Nederlanders zien liever duizenden verdronken vluchtelingen in de Middellandse zee, dan dat er drie bij ons om de hoek komen wonen.

Ieder mens is mens. Niemand verdient het om op de vlucht te zijn voor IS. Niemand wil dat zijn gezin wordt uitgemoord. Niemand verlaat zomaar huis, haard en familie om hier wat geluk te vinden. Het gros van die mensen vlucht voor hun leven.

Ooit vingen we echte vluchtelingen met open armen op. Want we hebben het zo goed hier. Ja nog steeds. Ook al zijn er gezinnen afhankelijk van voedselbanken en komt oma misschien niet dagelijks buiten. Dat is nog steeds beter dan met duizenden op een gortdroge berg zitten, die omsingeld is door IS. Waar bejaarden en kinderen met bosjes neervallen omdat er geen water is. Nadat ze al dagen hebben gelopen op zoek naar veiligheid.

Het meest nare, oneerlijke en oneigenlijke argument is de dooddoener: onze oudjes eerst. Daarmee wil ik niets afdoen aan schrijnende situaties in verschillende bejaardentehuizen, maar me dunkt dat het daar nog altijd beter toeven is dan in een Syrisch vluchtelingenkamp, dat binnen bereik ligt van IS.
Maar het is vooral een oneigenlijk argument omdat het niet of of is. Het is niet of geld naar ouderenzorg of geld naar asielzoekers. Daarmee wordt het vraagstuk op een hele nare manier vervuild, waardoor er ook geen discussie meer mogelijk is. Wie is er immers niet voor het goed verzorgen van onze eigen oudjes?

Waarom wordt er echter niet gekeken naar andere geldverslindende projecten. Waarom is het niet de Betuwelijn of onze oudjes? Waarom is het niet de Joint Strike Fighter of onze werkvoorzieningschappen? Waarom is het niet het salaris van Koning Willem Alexander of geld naar jeugdzorg?
Dat komt omdat we vreemdelingen zijn gaan haten. Asielzoekers zijn een bedreiging voor onze welvaart, voor alles wat we hebben opgebouwd vanaf de Gouden Eeuw, toen we massaal Afrika opdeelden in landen voor het Westen, waar een groot gedeelte van de huidige ellende mee begon.

We zijn zo op onze rijkdom gaan zitten, dat het delen van die rijkdom gelijk staat aan landverraad. Hoe meer je hebt, des te banger je bent om het kwijt te raken. Des hogere muren je om je villa bouwt, des te meer camera’s bij de poort komen te hangen. We zijn een bang volk geworden, verslaafd aan rijkdom, waarbij we alle ogen voor de menselijke maat verliezen.

Tegen alle haters die reageren op RTVNoord, ik wil jullie zeggen: Iedereen is mens. Of je nu hier geboren bent of in Syrië. We hebben allemaal dezelfde hunkering naar veiligheid en kansen in het leven. Het enige dat ons scheidt is een bedacht en niet zichtbaar lijntje. Voor de rest zijn we allemaal hetzelfde. Vlees, bloed, en vooral dezelfde drang naar veiligheid en eerlijke kansen.

Dat betekent niet dat we onze grenzen moeten opengooien voor iedereen. Dat er tussen asielzoekers geen rotzooizoekers zitten, maar we moeten ons hart, onze welvaart, ons land wel openzetten voor die mensen die niet anders kunnen. Die in de levensbedriegende ellende zitten, door toedoen, of nalatigheid van het Westen.

En voor iedere Groninger die het niet begrijpt: ik zou bijna een beving van 6,3 wensen. Zodat Groningen massaal op de vlucht moet en dan hoop ik dat we vluchten naar oorden waar je met haat in plaats van liefde wordt opgewacht.

Waar mensen je aankijken alsof je hun huis komt afpakken. Waar je een bedreiging bent, in plaats van een mens op de vlucht voor natuurgeweld. Niet gecreëerd door de natuur zelf, maar door hogere machten en belangen van het groot kapitaal. Precies dezelfde situatie waarin veel te veel Irakezen en Syriërs zitten.

Een ongrijpbare macht die het land leeg pompt, de bevolking berooid, bekaaid en in een levensbedreigende situatie achterlaat. En de wereld die zegt: “Dan had je daar maar niet moeten wonen.” Alleen zou ik banger zijn voor IS dan voor een aardbeving.

Waardeer je deze en andere schrijfsels en zou je hier meer van willen lezen? Jij als lezer hebt invloed op nieuwsgeving, frequentie en bereik van de berichten op DutchTurks.nl. Als je dit initiatief een warm hart toedraagt en er mede voor wilt zorgen dat DutchTurks.nl volkomen autonoom kan opereren en haar activiteiten verder uitbreidt, dan kun je ons steunen middels een kleine donatie. Stort op rekeningnummer NL66 INGB 0006 1823 88 ten name van DutchTurks (Swift/BIC: INGBNL2A).

Willem G2

Vorig artikelIslamitische basisschool Enschede beklad met anti-islam leus
Volgend artikelTurks Nederlandse architect genomineerd voor publieksprijs nieuwbouwproject Zaanstad
34 jaar, woonachtig in Groningen. Politiek betrokken sinds prille puberteit, journalist, stadsblogger, verantwoordelijk voor www.sikkom.nl en www.suksawat.nl.