Home Nieuws Grote overwinning leger Libië dankzij Turkse dronemacht

Grote overwinning leger Libië dankzij Turkse dronemacht

Het Libisch leger heeft deze week meer dan 3.000 km² gebied in het westen van het land bevrijd uit handen van de krijgsheer Khalifa Haftar. Haftar wil de door de VN erkende regering in Tripoli omverwerpen zodat hij een schrikbewind kan installeren in het hele land. Na het verlies van duizenden kilometers aan kuststrook hebben milities van Haftar (LNA) woonwijken en ziekenhuizen in Tripoli gebombardeerd.

Met de bevrijding van gebieden in het westen van Libië, heeft de Libische regering de dichtbevolkte kuststrook tot en met Tunesië weer in handen gekregen. De bevrijding geldt als een belangrijke zege tegen voormalig CIA-stroman Khalifa Haftar, die ook de Amerikaanse nationaliteit heeft.

Advertentie

Haftar leidt een militie in Libië bestaande uit onder andere Madkhali Salafisten, huurlingen uit Tsjaad en Soedan en wordt ondersteund door Frankrijk & de Arabische dictaturen Egypte, Saudi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Haftar wil de legitieme door de VN erkende regering van Libië omverwerpen. Die regering heeft in december de hulp ingeroepen van Turkije, omdat het geen stand meer kon houden tegen al het oorlogsmaterieel dat Haftar van zijn bazen ontvangt. De beslissing van het Turks parlement om gehoor te geven aan de oproep van Libië, bleek een game changer in het conflict. Vooral de effectiviteit van Turkse drones zorgde voor cruciale voortgang in het veld. Zo werden in aanloop naar het offensief van de Libische regering de laatste weken vooral bevoorradingslinies van Haftar naar het westen lamgelegd.

Als vergelding voor het verlies van meer dan 3.000 km² aan gebieden in onder andere Sabratha en Surman, hebben milities loyaal aan Haftar woonwijken en ziekenhuizen in Tripoli gebombardeerd.

Ten westen van Libië heeft Haftar alleen nog de luchtmachtbasis in Al-Watiya over, waar naar verluidt ook adviseurs uit de Verenigde Arabische Emiraten en Russische huurlingen van het bedrijf Wagner vast zouden zitten. Luchtaanvallen op de basis hebben inmiddels drie SU-22 gevechtsvliegtuigen, zware wapens en andere faciliteiten uitgeschakeld, terwijl een grondoffensief om de luchtmachtbasis te veroveren spoedig wordt verwacht.

Regering Libië vraagt Turkije om hulp tegen oorlogsbaron Haftar