Home Nieuws Groot-Brittannië wil ontzagwekkende Turkse drones

Groot-Brittannië wil ontzagwekkende Turkse drones

Bayraktar TB2 Drone

Na de militaire campagnes in Syrië, Irak, Libië en de verpletterende overwinning van Azerbeidzjan op het Armeens bezettingsleger in Nagorno-Karabach met de cruciale hulp van Turkse drones, heeft het Britse ministerie van Defensie plannen om de Turkse gewapende drones aan haar arsenaal toe te voegen. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Turkije en Groot-Brittannië tekenden onlangs nog een vrijhandelsakkoord nu het land de EU heeft verlaten.

Deskundigen van het Britse ministerie van Defensie geloven dat het gebruik van de relatief goedkope Turkse drones cruciaal was voor het verslaan van Armenië en een overgave af te dwingen van de bezette gebieden in Nagorno-Karabach. Na het akkoord tussen beide landen gaf de separatistische Armeense leider Arayik Harutyunyan toe dat als de oorlog nog enkele dagen had voortgeduurd, ze heel Nagorno-Karabach hadden verloren. Uit publiek beschikbare onderzochte informatie (Open Source Intelligence) blijkt dat Armenië tenminste 226 tanks heeft verloren, vergeleken met 36 tanks van Azerbeidzjan. Het gebruik van Turkse drones door Azerbeidzjan -er zouden naar schatting twee dozijn drones zijn aangeschaft in de zomer- bleek cruciaal in die overwinning.

Advertentie

Turkije loopt voorop

De Britse minister van Defensie Ben Wallace, zegt dat de Turkse Bayraktar TB2 drones een voorbeeld zijn van hoe andere landen nu “voorop lopen”. “De drones zijn verantwoordelijk voor de vernietiging van honderden gepantserde voertuigen en zelfs luchtverdedigingssystemen,” aldus Wallace. De Turkse drones zijn ook aantrekkelijk, omdat ze met $2 miljoen vele malen goedkoper zijn dan de Amerikaanse Protector Drones die Groot-Brittannië voor $20 miljoen aanschaft. Groot-Brittannië is niet de enige partij die geïnteresseerd is in Turkse drones die er op meerdere fronten in zijn geslaagd niet-gelaagde Russische luchtverdedigingssystemen te vernietigen. Qatar, Libië, Azerbeidzjan en Oekraïne hebben reeds een vloot drones operationeel. Oekraïne heeft daarnaast ook voor dit jaar een bestelling geplaatst om haar vloot uit te breiden. Oekraïne koopt daarnaast ook ADA-klasse fregatten die gebouwd worden in het kader van het in 2000 gestarte Turkse MILGEM-project. De fregatten voor Oekraïne zullen uitgerust worden met Turkse technologieën en worden gebouwd in de Oekraïense scheepswerf in Mykolaiv. Turkije is één van de tien landen ter wereld die geheel onafhankelijk oorlogsschepen kunnen ontwerpen, bouwen en onderhouden.

Wikileaks

In 2009, toen Turkije nog afhankelijk was van de VS en andere landen voor de aanschaf van drones en helikopters, nam de Turkse regering het voortouw en zette het in op het ontwikkelen van eigen militair materieel. Dat blijkt uit opmerkingen van James Jeffrey, de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Turkije, volgens de Wikileaks Cable van 20 juli 2009: “Turkije wil dringend haar eigen UAV-mogelijkheden ontwikkelen om de anti-PKK operaties door te zetten zonder Amerikaanse steun”. Ruim tien jaar later, terwijl de drones nog verfijnder en effectiever worden, blijkt die beslissing een springplank te zijn geweest voor een evolutie in de buitenlandse machtsprojectie van Turkije.

Selcuk Bayraktar

Geesteskind van het succesvolle droneprogramma van Turkije is Selcuk Bayraktar, die in 2016 met de dochter van de Turkse president Erdogan trouwde. Drie jaar voor de Wikileaks-cable van Jeffrey, in 2006, had de ambitieuze PhD-student Selcuk Bayraktar aan het prestigieuze MIT in de VS zijn thesis Aggressive landing maneuvers for unmanned aerial vehicles al gepubliceerd. Hij had een droom en visie en ging ervoor. In oktober 2005 zijn beelden van Selcuk Bayraktar te zien, terwijl hij een delegatie van Turkish Aerospace Industries ervan probeert te overtuigen dat als men investeert in drones, Turkije binnen onafzienbare tijd wereldleider op dit gebied zou kunnen worden. “Ik weet wat het meest vergevorderde punt op dit gebied is. En wij ontwikkelen dit in de VS…Lockheed en Boeing zijn grote bedrijven, maar wij maken hun systemen. Turkije kan binnen vijf jaar tijd, als dit project en soortgelijke projecten steun vinden, binnen vijf jaar nummer één in de wereld worden. Ik zegt dit tegen jullie. Technologie die tien jaar later wordt gebruikt, maak ik of mensen zoals ik. Deze technologie aangrijpen is een kans. In ruimtesondes wordt de nieuwste technologie toegepast. In vliegtuigen ook. Als Turkije deze technologieën omarmt, kunnen andere sectoren zich ook ontwikkelen,” aldus Bayraktar.

Het wonderkind wijst op een antenne op de mini-drone die hij dan presenteert en zegt dat hij die simpele antenne, “een stukje metaal“, in Turkije niet kan vinden en dat het niet moeilijk is om te produceren. Bayraktar wijst er ook op dat er veel Turkse wetenschappers zoals hij zijn, die aan de nieuwste technologieën in de defensiesector werken en met beurzen voor bijvoorbeeld het Amerikaans leger werken, simpelweg omdat er dan nog geen mogelijkheden zijn in Turkije voor dat soort wetenschappers. Zijn presentatie wordt gevolgd door een applaus die een nieuw tijdperk in zou luiden. De defensiesector in Turkije is booming en voorziet nu in veel van haar eigen behoeftes, van lasergestuurde munitie, tot aanvalsgeweren, helikopters, schepen, drones tot luchtafweergeschut, motoren en ruimtesondes. Ook de volgende generatie drone AKINCI is het afgelopen jaar in serieproductie gegaan en zal dit jaar geleverd worden aan het Turks leger. AKINCI heeft tot bijna tien keer zoveel raketten ter beschikking in vergelijking met de Bayraktar TB2 drone en kunnen 24 uur in de lucht blijven.

Turkse drones brengen begin 2020 het Assad regime een zware klap toe. Meer dan 2.500 militieleden worden binnen een week gedood. Daarnaast worden 135 tanks, 8 helikopters, 24 gepantserde voertuigen, 45 houwitsers, 73 militaire voertuigen, 29 pick-up trucks met luchtafweergeschut, 44 MLRS, 2 raketlanceerinstallaties, 4 mortieren en 5 luchtverdedigingsinstallaties vernietigd; 2 gevechtsvliegtuigen en 2 drones neergehaald; 9 munitiedepots en 2 militaire hoofdkwartieren opgeblazen en 12 anti-tankposities uitgeschakeld.

Het Azerbeidzjaans leger voert een luchtaanval uit op Armeense militairen in Nagorno-Karabach.