Home Nieuws De hulpjes van Wilders: hoe GroenLinks en SP de PVV aan een...

De hulpjes van Wilders: hoe GroenLinks en SP de PVV aan een meerderheid probeerde te helpen bij motie Armeense kwestie

Vier Kamerleden met een Turkije-achtergrond steunen een PVV-motie over de Armeense kwestie.

De linkse partijen Groenlinks en SP hebben dinsdag gestemd voor een motie van de extreemrechtse partij PVV over de Armeense kwestie. Onder hen die Geert Wilders en zijn handlangers aan een meerderheid wilden helpen waren ook Zihni Ozdil, Nevin Ozutok, Cem Lacin en Sadet Karabulut. De motie kreeg onvoldoende steun vanuit de Kamer en werd verworpen.

Advertentie

De motie in de Tweede Kamer werd ingediend door PVV’ers Raymond de Roon en Geert Wilders en kon op steun rekenen van de SP, GroenLinks, FvD, 50Plus, SGP en de PvdD.

Van de Kamerleden met een Turkije-achtergrond stemden Zihni Ozdil (GroenLinks), Nevin Ozütok (GroenLinks), Sadet Karabulut (SP) en Cem Lacin (SP) mee met rechts-extremistisch PVV die de regering verzocht om niet langer te spreken over de “Kwestie van de Armeense genocide”, maar over de “Armeense genocide”.

Volgens hen zou er wetenschappelijke consensus zijn over de gebeurtenissen die zich rondom de Eerste Wereldoorlog afspeelden in en om het Ottomaanse Rijk. Volgens Turkije vonden veel Armenen de dood in Oost-Anatolië in 1915 nadat sommigen de kant kozen van de binnenvallende Russen en rebelleerden tegen Ottomaanse soldaten en burgers. Honderden duizenden Turken werden afgeslacht door Armeense milities voordat men overging tot een gedwongen relocatie van Armenen binnen Ottomaanse landsgrenzen die resulteerde in de tragische gebeurtenissen die door Turkije worden aangeduid als de Armeense kwestie. Nederland spreekt officieel van de “Kwestie van de Armeense genocide” en niet van de “Armeense genocide”.

The Armenian Revolt: 1894-1920 from ALTIOK on Vimeo.