Home Nieuws Groenlinks politica: vernieling buste nazi-collaborateur is onderdeel etnische zuivering

Groenlinks politica: vernieling buste nazi-collaborateur is onderdeel etnische zuivering

Groenlinks

Serpil Ates, de nummer 24 op de kandidatenlijst van Groenlinks voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021, beschrijft het vernielen van de buste van een nazi-collaborateur als iets dat onderdeel is van een etnische zuivering.

Advertentie

Het kandidaat-Kamerlid voor Groenlinks deelt op Twitter een video van een nationalistisch Armeens account waarop te zien is hoe enkele niet identificeerbare mannen een buste kapotslaan met het bijschrift “De zelfde IS-mentaliteit en barbaarse troepen die historische en culturele erfgoeden in Palmyra hebben vernietigd, zetten hun verwoesting door in #Artsakh. Vernietigen van een geschiedenis is een onderdeel van etnische zuivering! Artsakh verdient onze steun en bescherming!“. Het gaat hier echter om de buste van een nazi-collaborateur.

Het bericht wordt zowel door de Armeense ambassadeur in Nederland, Tigran Balayan, als de Armeense ambassade geretweet. De buste is van de nazi-collaborateur Garegin Nzhdeh, die in Armenië als held wordt gezien. Nzhdeh vocht in de Tweede Wereldoorlog met zijn Armeense legioen mee aan de zijde van Adolf Hitler’s nazi-Duitsland.

Ates staat op nummer 24 van de kandidatenlijst voor Groenlinks, maar probeert zelf tien plaatsen hoger op de lijst te komen.

Ondertussen is gebleken dat 63 van de in totaal 67 moskeeën in door Azerbeidzjan bevrijdde gebieden in Nagorno-Karabach volledig verwoest zijn. Zo’n vier moskeeën zijn gedeeltelijk verwoest. Moskeeën waarvan de muren wel overeind staan, zoals die in de buurt van Zengilan werden gebruikt als een varkensstal.

Nagorno-Karabach: Armenen gebruikten moskee als varkensstal

Groenlinks stemde in 2015 voor een motie in het Europarlement om de terroristische organisatie PKK van de terreurlijst te halen. Ook de SP stemde voor de motie die geen meerderheid wist te behalen.