Home Nieuws GroenLinks burgemeester Femke Halsema bereid om moskeeën te sluiten

GroenLinks burgemeester Femke Halsema bereid om moskeeën te sluiten

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, de nieuwe darling van extreemrechts en islamofoob links, heeft in gesprek met de Amsterdamse omroep AT5 aangegeven moskeeën te zullen sluiten waarin preken worden gegeven die niet stroken met bepaalde normen en waarden.

Advertentie

Er wordt al langer gezocht naar mogelijkheden of we in het uiterste geval een gebedshuis kunnen sluiten. Dat is een heel rigoureuze stap. Dat doe je ook alleen in het aller-aller-aller-uiterste geval. Maar er zijn ook andere mogelijkheden zoals gebiedsverboden“, aldus het Oud-GroenLinks kopstuk.

Halsema gaf eerder aan dat ze niet meer in gesprek wil met imams wiens ideeën niet stroken met haar normen en waarden. Ook zegt ze andere maffiosi-methoden niet te schuwen om deze geloofsgemeenschap onder druk te zetten. Zo oppert ze dat vergunningen gebruikt kunnen worden tegen hen, dat mensen hinderlijk gevolgd kunnen worden en er “Vervelende gesprekken” gevoerd kunnen worden.

De oud-Groenlinkser is niet onomstreden. Zo noemt ze de islam een probleem en problematiseert ze de hoofddoek, die moslima’s kiezen te dragen. Halsema zei in 2009 in een interview met Dagblad de Pers dat het haar moeilijk valt dat zij op de school van haar kinderen in de buurt van vrouwen met een hoofddoek moet zitten. Ze heeft naar eigen zeggen moeite met de hoofddoek. Ze claimt dat ze het recht van moslima’s om vrijwillig een hoofddoek te dragen altijd heeft verdedigd, maar zegt dat ze niet kan wachten op het moment waarop vrouwen in vrijheid hun hoofddoek zullen afslingeren. Voor haar latere documentaireserie ‘Seks en de Zonde‘ kon Halsema ook rekenen op kritiek van moslima’s, omdat ze hen collectief reduceert tot hun keuze om een hoofddoek te dragen.

“Ik zie het liefst elke vrouw in Nederland hoofddoekloos. En volstrekt vrij. Ik geloof niet dat welke God ook kledingeisen stelt. Dat zijn de mannen geweest die het geloof uitleggen. Ik merk het in mijn wijk: natuurlijk is de islam een probleem. Overigens met name de islam in combinatie met ongeletterdheid,” aldus Halsema.

Halsema verwijst in het gesprek met AT5 ook naar de kerk, waar homofobe uitspraken gedaan worden, maar in hoeverre ze bereid is om ook kerken te sluiten of een orthodox joodse school of een synagoge wanneer gelijksoortige preken zich daar voordoen, daarover verschaft ze geen inzicht.

Er is veel kritiek op de houding van Femke Halsema, die -eenmaal in het pluche- vooral bezig is met meedeinen op de rechtse golven van moslimhaat, onder andere door universitair docent Karim Bettache. Bettache vindt dat Halsema, net als haar collega Asscher, als typisch ‘Linkse’ ruggengraatloze politica ongegeneerd meevaart op de salafisme-hype. “Sterker, onze verdediger van het vrije woord oppert zelfs wetten te veranderen om de vrijheid van meningsuiting in te perken van specifieke minderheden zoals bovengenoemde,” aldus Bettache. Het artikel werd kortstondig gepubliceerd op VARA-blog Joop.nl, waar het zonder een nadere verklaring al snel offline werd gehaald door hoofdredacteur Francisco van Jole.

Vorig artikelVerhuurmakelaars Rotterdam: U wilt discrimineren? Geen enkel probleem!
Volgend artikelTurkije voorkomt nakende massaslachting in Idlib, Syrië