Home Nieuws Griekse politicus verwijderd uit EP na racistische opmerkingen over Turken

Griekse politicus verwijderd uit EP na racistische opmerkingen over Turken

Eleftherios Synadinos, lid van de extreemrechtse Griekse partij de Gouden Dageraad, is woensdag uit het Europarlement verwijderd na racistische opmerkingen over Turken.

Advertentie

Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, heeft dat besloten op basis van het reglement van orde. Hij eiste het vertrek van Synadinos na diens uitlatingen over Turken. Synadinos beweerde in een debat over de deal tussen de EU en Turkije dat Turken “vies en vuil zijn”. “Wetenschappelijke literatuur toont aan dat Turken vies en vervuild zijn en net wilde honden zijn wanneer ze spelen, maar wanneer ze moeten vechten tegen hun vijanden rennen ze weg. De enige effectieve manier om met de Turken om te gaan is met een resolute houding,” zei de rechtsextremist Synadinos in een debat over de deal tussen de EU en Turkije.

Schulz noemde de uitlatingen van Synadinos onacceptabel en vond dat het gesanctioneerd moest worden op basis van een overtreding van de waarden van de Europese Unie en riep artikel 165 van het reglement van orde in om Synadinos uit te sluiten van het debat en te verwijderen uit het parlement.

Schulz die niet meteen gehoor kreeg van Synadinos op de verwijdering, verzocht de bodes om de Europarlementariër naar buiten te escorteren.

Schulz kreeg luid applaus voor zijn beslissing. Leden van de extreemrechtse fractie scholden Schulz uit voor fascist.

Schulz schreef nadien op sociale media dat het Europarlement een plaats voor open en respectvol debat is, maar dat Eleftherios Synadinos een rode lijn heeft overschreden. “Racistische en xenofobische uitlatingen zullen niet getolereerd worden en het is mijn intentie om alle instrumenten die ik tot mijn beschikking heb, in te zetten om het te sanctioneren wanneer het plaatsvindt,” aldus Schulz.