Home Sport Griekse international wordt Turk!

Griekse international wordt Turk!

De 35-jarige Griekse sterbasketballer Antonis ‘Batman’ Fotsis heeft zich aangemeld voor de Turkse nationaliteit. Fotsis, wiens moeder is geboren in de Turkse Heybeliada eiland (Istanbul), wil net zoals zijn moeder en broertje aanspraak maken op het Turkse staatsburgerschap. De autoriteiten gaan er vanuit dat Fotsis zijn Turks paspoort binnen twee maanden kan afhalen op het Turkse consulaat te Athene.

Advertentie

Antonis Fotsis zal een grote aanwinst worden voor de Turkse basketbalwereld. De ervaren speler van Panathinaikos is negen keer landskampioen geworden, heeft drie keer de Euroleague Cup gewonnen, is drie keer gekozen tot de meest waardevolle speler (MVP) in Griekenland en heeft één jaar gespeeld in de NBA. De Griekse reus (2.09 meter) kan helaas niet in aanmerking komen voor het nationale team van Turkije omdat hij eerder voor Griekenland, als aanvoerder, is uitgekomen. De ‘autochtoon-statuut’ zal de transfer van Fotsis aantrekkelijker maken voor de Turkse clubs omdat er in Turkije een beperkt aantal ‘vreemde’ spelers mogen worden aangetrokken.

Trivia
Antonis Fotsis is niet de eerste basketballer die zich heeft aangemeld voor de Turkse nationaliteit. Eerder hebben Petar Naumoski/Namık Polat (Macedonië) en Michael Wright/Ali Karadeniz (Verenigde Staten) zichzelf aangemeld.