Home Nieuws Grieks parlementslid: “Griekenland zal verliezen van Turkije”

Grieks parlementslid: “Griekenland zal verliezen van Turkije”

De linkse Griekse politicus, ex-minister van Financiën en economie-professor Yanis Varoufakis heeft kritiek geuit op de manier waarop Griekenland wapens wil kopen, onder andere van Frankrijk, door het aangaan van nieuwe schulden.

Varoufakis zegt op zijn Twitteraccount dat Griekenland het af zal leggen tegen Turkije bij een dergelijke wapenwedloop. “Met de openbare gezondheidszorg en economie aan flarden, kondigt premier Mitsotakis massieve nieuwe schulden aan om gevechtsvliegtuigen, fregatten, tanks te kopen => een wapenwedloop tegen Turkije dat Griekenland zal verliezen en dat ons aanvullende bezuinigingen en schuldslavernij zal brengen. MeRA25 (politieke partij, red.) zal zich tegen deze gekheid verzetten met hand en tand,” aldus Varoufakis.

Advertentie

De stevige kritiek komt in een tijd van oplopende spanningen in de Oostelijke Mediterrane Zee tussen Turkije enerzijds, dat zich niet op haar eigen stranden wil laten insluiten en haar rechten opeist, en Griekenland anderzijds, dat gesteund en opgehitst wordt door het neokolonialistische regime van Macron in Frankrijk en de dictatoriale golfstaat Verenigde Arabische Emiraten, om zoveel mogelijk maximalistische eisen te stellen. Turkije doet seismisch onderzoek in gebieden ten zuiden van de Turkse kust, die het claimt als haar EEZ. Het onderzoeksschip Oruç Reis, een doorn in het oog van de Grieken, heeft onlangs haar verlengde missie afgerond en is teruggekeerd naar de haven van Antalya voor routinematige bevoorrading en onderhoud.

Griekenland meent dat ook kleine eilanden zoals Kastellorizo (10km2), waar de Grieken niet eens adequate zorg kunnen leveren, EEZ creëren zoals het vasteland en doet aanspraak op 40.000 km2 zeegebied ten zuiden van Turkije. Hierdoor zou Turkije letterlijk opgesloten worden op haar eigen stranden. Turkije meent dat Kastellorizo, dat op 2 kilometer van de Turkse kust ligt en 600 kilometer van het Griekse vasteland, buiten haar territoriale wateren om geen aanspraak kan maken op een gigantisch zeegebied en daarmee de rechten van Turkije in de Middellandse Zee kan inperken. In de praktijk blijkt dat eilanden vaak worden beperkt ten opzichte van het nabijgelegen vasteland. Volgens professor Cihat Yayci, één van de geestesvaders van de Mavi Vatan doctrine, behoort Kastellorizo niet eens toe aan Griekenland. Het eilandje werd in 1947 overgedragen van de Italianen bij het verdrag van Parijs, maar niet aan de Grieken. Kastellorizo is overgedragen aan de opvolger van het Ottomaanse Rijk, de Turkse Republiek. Volgens artikel 16 van het Verdrag van Lausanne is het Verdrag van Parijs niet rechtsgeldig, omdat men zonder toestemming van Turkije geen enkel eiland of grondgebied mag overdragen zonder toestemming van Turkije. Daar komt ook nog eens bij dat Griekenland vrijwel alle eilanden die volgens verdragen een gedemilitariseerde status hebben, heeft bewapend.

Artikel 16 van het Verdrag van Lausanne.

Achtergronden

De spanningen tussen Arabische dictaturen [die Griekenland ophitsen] en Turkije gaan voor een deel over het leiderschap in de islamitische wereld. Regimes in de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi Arabië en Egypte hebben van Turkije een doelwit gemaakt en trekken achter de schermen op met Israël om in het westen anti-Turkse sentimenten te voeden en te lobbyen tegen de belangen en het moreel leiderschap van Turkije onder moslims wereldwijd. Onder andere het regime van president Macron in Frankrijk helpt deze dictaturen bij het tegengaan van democratisering in de Arabische en islamitische wereld en het veiligstellen van haar eigen kolonialistische ambities, zoals het ook actief betrokken was bij het leveren van steun aan krijgsheer Haftar in Libië om de door de VN erkende regering omver te werpen. Turkije greep op verzoek van het Libisch parlement in en voorkwam de vestiging van nog een vazalstaat voor de belangen van westerse mogendheden en Arabische dictaturen en monarchieën.

Met een approval rating van om en nabij de 30% is Macron één van de meest impopulaire presidenten van Frankrijk. En het wordt er niet veel beter op. Frankrijk kampt met enorme interne problemen en ziet op het Afrikaans continent haar neokolonialistisch imperium krimpen. De wapendeals met het regime van dictator Sisi in Egypte en de aangekondigde deal met Griekenland zullen een kleine economische troost zijn, nu Frankrijk niet meer zoals vanouds landen kan uitbuiten, maar maken zijn gedroomde leiderschap van het ‘vrije westen’ er niet geloofwaardig op. De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar zegt dat Turkije voorstander is van een vreedzame dialoog met Griekenland, maar dat Frankrijk en Macron provocaties veroorzaken. “De Grieken zijn mensen met kennis en zij zouden dit moeten zien. Macron heeft een commercieel belang bij het verkopen van wapens aan Griekenland,” aldus Akar.

De Griekse claim dat Turkije pertinent weigert om naar het Internationaal Gerechtshof te gaan om disputen tussen beide landen te beslechten is onjuist. Een korte uitleg door de voorzitter van de Turkse denktank EDAM Sinan Ulgen.

Propaganda: NPO over zeedispuut Griekenland en Turkije