Home Nieuws Griekenland vermoordt vluchteling, vuurt traangasgranaten af op jonge kinderen

Griekenland vermoordt vluchteling, vuurt traangasgranaten af op jonge kinderen

De Griekse grenspolitie heeft maandagochtend een vluchteling vermoordt aan de grens met Turkije. Het gaat om de Syrische vluchteling Ahmet Abu Emad uit Aleppo. Emad werd in zijn keel geschoten toen hij bij Ipsala de grens wilde oversteken. De afgelopen twee dagen komen steeds meer beelden online van Griekse rechtsextremisten die boten met vluchtelingen niet laten aanmeren en grenswachten die traangasgranaten afvuren op jonge kinderen.

Advertentie

Op beelden na de moord op Emad door de Griekse grenspolitie is te zien hoe omstanders rondom zijn levenloze lichaam hem tevergeefs proberen te helpen. Het lichaam van Emad is overgebracht naar Turkije.

Turkije vangt sinds het begin van de Syrische burgeroorlog zo’n 4 miljoen vluchtelingen op. Dat is ongeveer 5% van de Turkse bevolking. Met de vluchtelingendeal die Turkije heeft gesloten met de EU werden vluchtelingen de afgelopen jaren ontmoedigt om de overtocht naar Europa te maken, terwijl de EU zich committeerde aan een kleine financiële bijdrage van 6 miljard EURO, een fractie van de 40 miljard EURO die Turkije zelf al heeft uitgegeven aan de opvang van vluchtelingen. Ook zou het visumvrij reizen voor Turken naar de EU mogelijk zijn en zouden EU-landen een deel van de vluchtelingen opnemen. Terwijl Turkije zich al die tijd heeft gehouden aan de afspraken van de vluchtelingendeal, was het de EU die haar verplichtingen niet nakwam.

Tevergeefs heeft Turkije westerse landen sinds 2016 gevraagd om hulp bij het opzetten van een veilige zone in het noorden van Syrië zodat Syrische vluchtelingen terug kunnen naar hun eigen land. Ook aan de oproep tot een no-fly-zone werd weinig gehoor gegeven. De EU deed al die jaren alsof haar neus bloedde en hield zich voor dood. Nu enkele duizenden vluchtelingen weer de grenzen met de EU opzoeken, zijn westerse landen en media-organisaties uit hun apathische winterslaap ontwaakt.

Staakt-het-vuren Idlib

Nadat het staakt-het-vuren dat Turkije met Iran en Rusland overeenkwam in Sotsji de afgelopen maanden herhaaldelijk werd geschonden door Assad, die de salamitactiek gebruikt om de demarcatielijnen in Idlib beetje bij beetje op te schuiven, had Turkije het Assad-regime een deadline gegeven voor eind-februari om zich terug te trekken achter de voorheen afgesproken linies. Vorige week werd voor het ingaan van de deadline een dubbele luchtaanval uitgevoerd op Turkse veiligheidstroepen in Idlib, waarbij 33 militairen om het leven kwamen. Dit bleek voor Turkije een reden om hard terug te slaan. In enkele dagen tijd zijn honderden tanks, houwitsers, gepantserde voertuigen, een helikopter en meer dan 2.500 van Assad’s regime-milities uitgeschakeld door een intensieve artillerie en drone-campagne.

Door de aanvallen van Assad, Rusland en Iraanse terroristen op Idlib, waar zich 4 miljoen mensen bevinden, zijn meer dan een miljoen mensen gevlucht naar de grens met Turkije. Doordat Turkije nu aan haar maximum-capaciteit met betrekking tot vluchtelingen zit, heeft het aangekondigd dat het capaciteit in het westen gaat vrijmaken om zich voor te bereiden op eventuele noodopvang in het zuidoosten. Door vluchtelingen in Turkije werd dit gezien als een mogelijkheid om de overtocht te wagen naar de EU, die slechts 0.1% van de populatie aan vluchtelingen opvangt. “De EU wil geen vluchtelingen opvangen, de EU wil geen veilige zone in Syrië, de EU wil geen no-fly zone in Syrië, de EU wil dat Turkije de vluchtelingen opvangt en belooft daar een luttele 6 miljard voor en betaalt uiteindelijk niet. Wat wil de EU dan wel?“, vragen veel mensen die bekend zijn met de materie en zich niet alleen laten informeren door Nieuwsuur, zich af.