Home Nieuws Griekenland neemt resolutie aan voor erkenning Palestina

Griekenland neemt resolutie aan voor erkenning Palestina

Het Griekse parlement heeft grotere ballen dan het Nederlandse parlement en neemt een resolutie aan waarin het er bij de regering op aandringt om Palestina te erkennen als staat.

Het Griekse parlement heeft unaniem een resolutie aangenomen waarin het de regering verzoekt om de Palestijnse staat te erkennen.

Advertentie

De historische resolutie werd aangenomen in aanwezigheid van de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Griekse premier Alexis Tsipras in het parlement dinsdag.

In zijn speech tegenover het Griekse parlement zei Abbas dat deze stap van de Griekse regering vastgelegd zal worden in de geschiedenis. “Deze beslissing van de Griekse regering draagt verder bij aan de fundering van de Palestijnse staat,” zei hij.

Hij uitte de dankbaarheid van het Palestijnse volk. “We zijn erg trots om hier in het bastion van de Griekse democratie te zijn,” zei hij. Hij merkte ook het bezoek van de Griekse minister president aan Palestina op en sprak zijn hoop uit om ook de Griekse president en de voorzitter van het Griekse parlement te verwelkomen in de nabije toekomst.

De beslissing heeft een adviserende rol aan de regering om Palestina officieel te erkennen. De Griekse premier Tsipras verklaarde maandag dat de Griekse regering in een geschikte tijd Palestina zal erkennen en de term “Palestina” zal gebruiken in officiële documenten in plaats van “Palestijnse autoriteit”.

In 2012 werd Palestina erkend als een non-member observer state in de VN. In oktober 2014 erkende Zweden officieel de Palestijnse staat. Momenteel zijn er acht EU-landen die Palestina erkennen, waarvan Zweden de enige die Palestina erkende na EU-lid te zijn geworden. Tsjechië, Hongarije, Polen, Bulgarije, Roemenië, Malta en Grieks-Cyprus zijn de EU-landen die de Palestijnse staat erkennen.

In oktober 2014 nam het Britse Huis van afgevaardigden een niet-bindende resolutie aan waarin het de regering oproept om Palestina te erkennen. Hetzelfde gebeurde een maand later in het Spaanse parlement, die met een overweldigende meerderheid een niet-bindende resolutie aannamen en er bij de regering op aandrong om de Palestijnse Staat te erkennen. Ook Frankrijk volgde in december van datzelfde jaar. Opgevolgd door Ierland, België en Italië.

De overgrote meerderheid van Afrikaanse, Aziatische en Latijns Amerikaanse landen hebben Palestina erkend als staat.