Home Nieuws Griekenland in rouw na opening Aya Sofya moskee

Griekenland in rouw na opening Aya Sofya moskee

De Griekse kerken kondigen vandaag een dag van rouw aan in verband met het heropenen van de Aya Sofya Moskee voor het gebed. Uit protest voor het heropenen van de Aya Sofya Moskee, dat tot 1453 als Orthodox-christelijke kerk in gebruik was, zullen de Griekse vlaggen halfstok gaan en de kerkklokken geluid worden.

De hoofdbisschop van Athene, Yeronimos, zegt dat hij vandaag een bijzondere dienst organiseert en dat hij iedereen daarvoor uitnodigt. “Vandaag is het een dag van rouw voor de christelijke wereld,” aldus Yeronimos, die het openen van de moskee typeerde als een “Anti-religieuze vervuiling“.

Advertentie

Extremisten en fundamentalisten de straat op

De Griekse minister van cultuur noemt het besluit van Turkije om de Aya Sofya moskee weer te heropenen een provocatie tegenover de hele moderne wereld. In Athene zijn later vandaag demonstraties aangekondigd door extreemrechtse en fundamentalistische Grieken. Een niet te onderschatten deel van extremistische groepen in Griekenland geloven erin dat de Aya Sofya omgetoverd zal worden in een Orthodoxe kerk. Verwacht wordt dat deze fanatici de boventoon zullen voeren tijdens die demonstraties.

Turkije heeft in de voorbije weken reeds aangekondigd dat de wereldberoemde moskee toegankelijk blijft voor iedereen en dat de christelijke symbolen in het gebouw gewoon behouden zullen blijven. Datzelfde respect voor historische gebouwen is niet terug te zien in Griekenland, waar moskeeën in dienst zijn genomen als bioscoop of een expositiehal, zoals de Fethiye moskee in Athene of de Hamza Bey moskee in Selanik (Thessaloniki). In Spanje worden verzoeken van de moslimgemeenschap om de Cordoba Mezquita (moskee), dat is omgebouwd tot een kathedraal, weer in gebruik te nemen als moskee, stelselmatig afgewezen.