Home Opinie Grenzen dicht en remmen los

Grenzen dicht en remmen los

De hetze tegen vluchtelingen, asielzoekers en migranten begint steeds meer te lijken op de propaganda in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Vluchtelingen zijn helemaal niet zielig, het zijn criminelen en profiteurs die iets van ons willen afpakken. Het ‘eigen volk eerst’ is weer helemaal terug, gebouwen bestemd voor opvang worden ermee beklad, samen met hakenkruizen, SS-runen en Davidsterren. En natuurlijk met signatuur van de PVV. Nadat Wilders had opgeroepen tot “democratisch verzet” en het parlement een “nep-parlement’ noemde, gaan bij veel aanhangers de remmen los. Afgelopen zaterdag deelde hij in Almere flyers uit waarop ‘grenzen dicht’ stond gedrukt met hemzelf voor een slagboom en een Hollandse molen in de achtergrond.

Advertentie
PVV=NSB
Het Nationale Dagblad (NSB-orgaan, hoofdredacteur Rost van Tonningen) in januari 1940 over het vertroetelen van vluchtelingen ten koste van de eigen bevolking. Met dank aan Bas Kromhout die hierop wees.

Omringd door beveiligers en begeleid door PVV-medewerkers in witte jasjes werd Wilders toegejuicht. Er waren ook tegendemonstranten die door zijn fans werden uitgescholden, bedreigd en geïntimideerd met opmerkingen zoals: “Als je zo van asielzoekers houdt, dan hoop ik dat jouw dochter door een islamiet verkracht wordt.” Het optreden duurde een half uur en beperkte zich naast het uitdelen van flyers tot fotoshoots met fans. Hij hoeft zelf ook niet te intimideren of te dreigen, daar heeft hij zijn aanhangers voor. Ondanks dat hij niet letterlijk oproept tot geweld, neemt het geweld tegen asielzoekers en mensen die geven om vluchtelingen alleen maar toe. De media begeleiden dit spektakel door dagelijks incidenten op te blazen en het publiek bang te maken voor naderend onheil.

Het absurde van de huidige politieke stemming is dat de aanhang van Wilders vooral te vinden is in de minder bedeelde lagen van de bevolking. Ondanks dat de PVV voor bezuinigingen op zorg en het schrappen van sociale voorzieningen is lukt het hen een groot deel van de Nederlanders wijs te maken dat dit de schuld van de anderen is en natuurlijk van al die moslims en asielzoekers die hier niet thuishoren. Er worden steeds vaker verzonnen berichten rondgestuurd en foto’s van misstanden die ergens anders bij horen geplakt bij die berichten. Zelfs wanneer je aantoont dat het een hoax is krijg je verwensingen over je heen en ben je een landverrader die maar eens flink aangepakt moet worden. Gelukkig is de PVV alleen in de peilingen groot, maar andere partijen nemen hun standpunten uit angst voor zetelverlies over.

In het Afghaanse Kunduz, waar Nederland politietraining verzorgde, werd het enige functionerende ziekenhuis geraakt door Amerikaanse bommenwerpers. Kunduz was vorige maand ingenomen door de Taliban, maar het Afghaanse leger wist met steun van de VS en de NAVO de stad te heroveren. Ondanks dat bekend was dat het ziekenhuis in gebruik was door Artsen zonder Grenzen — volgens Arnold Karskens een criminele organisatie — werd het een half uur lang bestookt met tientallen doden en nog veel meer gewonden als gevolg. Volgens de Afghaanse regering hielden terroristen er zich schuil en was het jammer dat er ook artsen en patiënten in het ziekenhuis waren, maar de terroristen waren gedood. Rusland bombardeert nu ook in Syrië met tientallen burgerslachtoffers als resultaat, maar het doden van IS-terroristen mag best wat onschuldige levens kosten.

Afgelopen week was er weer een schietpartij in de VS waarbij 10 doden vielen en talloze gewonden. Sinds de moord op John Lennon in 1980 zijn meer dan een miljoen Amerikanen vermoord door vuurwapens, proporties waarvan ze in het Midden-Oosten nog wat kunnen leren. De nieuwe lieveling van rechts Donald Trump riep dat burgers nog meer wapens moesten dragen om zulke incidenten te voorkomen. De wapenverkopen stijgen iedere keer als er weer zo’n schietincident is geweest. Ondertussen blijkt dat ook in Nederland de illegale wapenhandel floreert. Sinds de liberaal-conservatieven aan de macht zijn en minder overheidsbemoeienis het motto is lijkt het verspreiden van vuurwapens in Nederland niet meer te stoppen. Dat het een keer mis zal gaan is alleen nog een kwestie van tijd. Nederland is er klaar voor.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 5 oktober 2015