Home Nieuws Golflanden begraven strijdbijl met Qatar

Golflanden begraven strijdbijl met Qatar

Qatar, Golflanden

Golfstaten die overhoop lagen met Qatar sinds juni 2017 hebben vandaag bij de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten in de stad Al-Ula Qatar verwelkomt en de crisis beëindigd door te tekenen voor het “Solidariteit en Stabiliteit-akkoord”. Koeweit en de VS traden op als mediator tussen landen. Turkije, die als één van de weinige landen Qatar bleef steunen tijdens de crisis, verwelkomt de stappen die zijn gezet om de Golfcrisis te beëindigen.

De Golflanden beschuldigden Qatar ervan terrorisme te steunen, waarmee men onder andere doelde op het Moslimbroederschap. De beschuldigingen kwamen kort nadat Al Jazeera de Israël-lobby in het Verenigd Koninkrijk ontmaskerde en de Saudi’s en Emirati’s toenadering begonnen te zoeken tot de VS en Israël. Eén van de eisen van de Arabische staten aan Qatar was dat Al-Jazeera zou sluiten. Bijna gelijktijdig sloot de Israëlische Staat het kantoor van Al-Jazeera. Ook eisten zij dat de Turkse militaire basis in Qatar gesloten zou worden en een nog onbekende som geld. Qatar ontkende de aantijgingen over terrorisme, maar de andere Golflanden verbraken alle politieke en economische banden sindsdien. Met name het aankomende presidentschap van Joe Biden in de VS, de verzoening met Israël en de toenemende invloed van Iran in de regio, zijn factoren geweest die bijdroegen aan het herstel van de relaties met Qatar. Qatar kon met steun van Turkije een rechte rug houden en zonder gezichtsverlies weer aanschuiven bij het overleg met de Golflanden.

Advertentie

Jared Kushner

In aanloop naar het Golfoverleg vandaag werd de Emir van Qatar met open armen ontvangen en omhelst door de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Met de handtekeningen onder het akkoord van Bahrein, Koeweit, Qatar, Oman, Saudi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben alle landen de overeenkomst getekend waarmee alle sancties tegen Qatar worden opgeheven. Ook de schoonzoon van Donald Trump, Jared Kushner, die negen jaar lang in het bestuur zat van een organisatie die illegale joodse nederzettingen financierde op de Westelijke Jordaanoever, was aanwezig bij de top.

Turkije

In een persbericht van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken dat gisteren werd uitgebracht naar aanleiding van het heropenen van de land-, lucht- en zeegrenzen tussen Qatar en Saudi Arabië, bedankt Turkije de bemiddelende landen en spreekt de hoop uit voor een alomvattende en duurzame oplossing voor het conflict en het opheffen van alle sancties tegen de bevolking van Qatar.

Als strategisch partner van de Samenwerkingsraad van Arabische Golfstaten en als land dat groot belang hecht aan de veiligheid en de stabiliteit van de Golfregio, zal Turkije alle inspanningen in deze richting steunen,” aldus het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken.