Home Nieuws Golf van antisemitisme afkomstig van joodse tiener

Golf van antisemitisme afkomstig van joodse tiener

De grootste bedreigingen aan het adres van Amerikaanse joden zijn afkomstig van een joodse tiener uit Israël die is veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. De 19-jarige Michael Ron David Kadar deed duizenden bommeldingen, tegen een Amerikaanse senator, een luchthaven, scholen en joodse centra in 2016 en 2017. De bommeldingen deed de maatschappelijke discussie oplaaien over het stijgende antisemitisme in Amerika.

Advertentie

Autoriteiten in Israël pakten de jongen in maart 2017 op na informatie van de FBI en andere buitenlandse inlichtingendiensten.

Hoewel de verdediging van de jongen het wilde gooien op een mentale aandoening waar hij aan zou leiden, ging de rechter in Tel Aviv daarin niet mee en veroordeelde de dader tot een celstraf van 10 jaar en een geldboete van $16.000.

De bommeldingen naar de Israëlische ambassade in Washington, het Israëlisch consulaat in Miami, joodse instellingen, scholen, winkelcentra, politiestations, ziekenhuizen en luchtvaartmaatschappijen deden veel stof opwaaien over stijgend antisemitisme. De 19-jarige had zowel de Amerikaanse als de Israëlische nationaliteit en was afgekeurd voor militaire dienst in Israël.

ISIS-propaganda

De dreigementen van de joodse tiener doen denken aan Joshua Ryne Goldberg, die drie jaar geleden, in 2015 werd opgepakt onder vergelijkbare omstandigheden. De man werd aangeklaagd voor het plotten van een bomaanslag op een 9/11 herdenkingsevenement. Goldberg had verschillende online persona: een IS-personage die populair was op ISIS-gerelateerde sociale media; een white supremacist op de haatsite Daily Stormer; een feministische personage op Daily Kos; een radicale voorvechter van het vrije woord op de vraag-en-antwoord-website Ask.fm en een sympathisant met Gamergate. Goldberg wordt er ook van beschuldigd achter een Times of Israel blogpost te zitten waarin de Palestijnen “Onmenselijk” worden genoemd.

Goldberg ging zelfs zo ver dat hij mensen online probeerde op te jutten tegen joden: “De Joden zijn de ergste vijanden van Allah (swt). Wanneer de Islam Australië verovert, zal elke Jood afgeslacht worden als de smerige kakkerlakken dat ze zijn,” schreef Goldberg onder zijn ISIS persona Australi Witness op JustPaste.it. Goldberg dreigde als Australi Witness ook met het plegen van aanslagen op synagoges in Melbourne en Los angeles. Dit deed hij op JustPaste.it en op 8Chan’s IS-pagina.