Home Nieuws Goed nieuws belooft nieuw tijdperk voor Turkije

Goed nieuws belooft nieuw tijdperk voor Turkije

De Turkse president Erdogan spreekt bij de opening van een zonnepanelenfabriek in Turkije
De Turkse president Erdogan spreekt op 19 augustus 2020 bij de opening van een zonnepanelenfabriek in Turkije.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag bekendgemaakt dat hij vrijdag ‘goed nieuws’ zal verkondigen dat voor Turkije een nieuw tijdperk zal inluiden. In Turkije wordt nu druk gespeculeerd over wat het goede nieuws is. Volgens onbevestigde berichten zou er een aardgasvoorraad in de Zwarte Zee zijn ontdekt.

President Erdogan deed zijn uitspraken bij de opening van de eerste geïntegreerde zonnepanelenfabriek van Turkije, en tevens de enige in Europa en het Midden Oosten. De zonnepanelenfabriek heeft een investering gevergd van $400 miljoen, maar is direct al goed voor het opschorten van $100 miljoen aan import per jaar. Met de zonnepanelen uit de fabriek zal onder andere in Konya ‘s werelds grootste zonnepark worden gevestigd.

Advertentie

Of het goede nieuws van aanstaande vrijdag te maken heeft met de energiesector, daarover wordt nu openlijk gespeculeerd. Dat het groots nieuws is, kan al wel worden afgeleid uit de woorden dat het goede nieuws een nieuw tijdperk in zal luiden voor Turkije. Volgens Bloomberg HT zou Turkije een aardgasvoorraad hebben ontdekt in de Zwarte Zee.

Na de aankondiging van de Turkse president steeg de waarde van de Turkse lira 0,9% ten opzichte van de dollar en sloot de beurs in Istanbul met een winst van 2,2%. De aandelen van Tüpraş en Petkim stegen respectievelijk 8,1% en 9,9%.