Home Opinie Gifmengersdebat De Balie eindigt in alternatieve “Endlösung der Judenfrage” theorie

Gifmengersdebat De Balie eindigt in alternatieve “Endlösung der Judenfrage” theorie

Afgelopen maandag verzamelde zich een bont gezelschap van gifmengers in Debatcentrum De Balie in Amsterdam om het “Probleem van de islam te bespreken“. Tijdens de bijeenkomst werd door publiciste Bernadette de Wit en Paul Cliteur openlijk gesproken over etnische zuiveringen van moslims in Nederland.

Advertentie

Onder de genodigden in het debatcentrum van directeur Yoeri Albrecht waren FvD lijstduwer Paul Cliteur en de extreemrechtse Wim van Rooy. De discussie werd gevoerd over het onderwerp “Waarom haten ze ons?”, maar krijgt een zeer nare wending wanneer door Jan Jaap de Ruiter wordt gevraagd wat voor een oplossing van Rooy heeft. Wat zich daarna voltrekt doet denken aan wat de nazi’s uiteindelijk dreef tot de Endlösung der Judenfrage. We leven in de alternatieve jaren dertig waarin gifmengers meer dan eens een podium krijgen om de samenleving te vergiftigen met hun haat en angst. Lees, luister en huiver.

Tekst en video zoals gepubliceerd op Joop.nl:

Dit is geen Beierse bierkelder uit de jaren dertig maar debatcentrum De Balie in Amsterdam waar de crème de la crème van rechts tot ultrarechts zich maandag verzamelde om het ‘probleem’ van de islam te bespreken. Frits Bolkestein van de VVD zat in de zaal, Paul Cliteur lijstduwer van het uiterst rechtse Forum voor Democratie in het panel evenals de extreemrechtse Vlaming Wim van Rooy. Thema van de bijeenkomst was ‘Waarom haten ze ons eigenlijk?’ en met ‘ze’ worden de moslims bedoeld maar de titel had net zo goed kunnen zijn ‘Waarom haten wij hen eigenlijk?’. De hand in eigen boezem was op deze avond echter geen optie.

De in het publiek aanwezige wetenschapper Jan Jaap de Ruiter vroeg op een gegeven moment aan Van Rooy wat hij voor oplossing heeft. Van wat zich tot zijn verbazing vervolgens voltrok hebben we deze impressie gemonteerd. Achtereenvolgens spreekt Van Rooy, dan volgt vanuit de zaal professioneel moslimhaatster Bernadette de Wit en tot slot Paul Cliteur. Tegenwerpingen waren er niet of nauwelijks. De discussie werd geleid door Geerten Waling, net als Cliteur ook van de Universiteit Leiden.

Kijk zelf, zodat je later niet zegt dat je het niet geweten hebt.