Home Nieuws Gezamenlijke verklaring regeringsleiders Turkije-EU

Gezamenlijke verklaring regeringsleiders Turkije-EU

Aan het eind van de Turkije-EU top, hebben regeringsleiders een gezamenlijke verklaring naar buiten gebracht.

Advertentie

Daarin gaven ze aan dat ze het nieuwe voorstel van Turkije voor een oplossing van het vluchtelingenvraagstuk warm hebben ontvangen.

“De regeringsleiders hebben een akkoord bereikt over deze beginselen: De terugkeer van alle nieuwe vluchtelingen die uit Turkije naar Griekenland zijn gereisd op kosten van de EU, in ruil voor iedere vluchteling op de Griekse eilanden overgenomen uit Turkije, de overname van een Syrische vluchtelingen vanuit Turkije door één van de EU-landen binnen de bestaande afspraken van verplichtingen, de versnelling van de routekaart voor opheffing van de visumplicht voor Turkse burgers die naar de EU willen reizen (ingaande uiterlijk eind juni), het gebruik van de aanvankelijke €3 miljard tot het eind van maart voor de eerste projecten, afspraken over nieuwe fondsen voor Syriërs, de voorbereiding voor de beslissingen om nieuwe toetredingshoofdstukken te openen op basis van de resolutie van de EU in oktober 2015 en de samenwerking met Turkije voor de verbetering van de humanitaire situatie in Syrië voor een veiligere leefruimte voor de lokale bevolking en vluchtelingen”.

De EU zal deze details bespreken voor de top op 18 maart met Turkije. Deze besprekingen zullen worden besproken in het framewerk van Europese en internationale wetgeving.

De afspraken over het afschaffen van de visumplicht dateren van 2013. Turkije moest aan een 72 voorwaarden voldoen, waaronder het afgeven van paspoorten naar EU-standaarden met vingerafdrukken en chips, om de visumplicht definitief af te kunnen schaffen. De routekaart voor afschaffing van de visumplicht werd toen op 3.5 jaar vastgesteld.