Home Nieuws Gewapend conflict van 52 jaar ten einde

Gewapend conflict van 52 jaar ten einde

Het langstdurende gewapende conflict ter wereld, die tussen de Colombiaanse overheid en de FARC, is ten einde.

Dit gebeurde nadat FARC een eenzijdige wapenstilstand accepteerde. De Colombiaanse regering belooft de strijd te staken, de FARC belooft de wapens neer te leggen en in te leveren. De overeenkomst werd bezegeld in Havana, Cuba, door de Colombiaanse president Juan Manuel Santos en de FARC-leider Timochenko in het bijzijn van Raul Castro.

De wapenstilstand brengt een einde aan een 52 jaar durend gewapend conflict die vanaf 1964 aan 220.000 mensen het leven heeft gekost en waarin 5 miljoen mensen van huis en haard zijn verdreven.

Advertentie

De Colombiaanse overheid begon 15 jaar geleden met hulp van de Amerikaanse overheid aan militaire operaties die de rangen van de FARC uitdunden. In navolging van die militaire operaties zijn de onderhandelingen in 2012 gestart.

Als uitkomst van die onderhandelingen is nu afgesproken dat getroffenen van het conflict compensaties krijgen op het gebied van landrechten en financiën. De overeenkomst behelst ook amnestie voor FARC-leden en hun re-integratie in de Colombiaanse samenleving, inclusief politieke deelname, maar ook afspraken over de strijd tegen drugshandel.