Home Nieuws Genocidale Israëlische minister Shaked weer in opspraak

Genocidale Israëlische minister Shaked weer in opspraak

De Israëlische minister van Justitie Ayelet Shaked, een bekende extreem-rechtse Israëlische politicus die geregeld controversiële opmerkingen over Palestijnen maakt, zoals het labelen van alle Palestijnen als terroristen en het doodwensen van alle Palestijnse moeders, heeft een beroep gedaan op alle Israëliërs om iedereen te boycotten die Israël boycot.

Advertentie

Shaked deed haar uitspraken tijdens een speech in het Israëlisch parlement, de Knesset. Ze zei dat, als antwoord op groepen die Israël boycotten om haar mensenrechtenschendingen van de Palestijnen, “Israël boycotten moet wie ons boycot”.

Shaked’s uitspraken hebben geleid tot kritiek bij de oppositie in het land, die de schuld van de isolatie en boycot van Israël, vooral bij het rechtse regeringsbeleid van Benjamin Netanyahu leggen. De oppositie zegt dat Israël niet onschuldig is en dat de zogenaamde “antisemitische bewegingen” niet alleen tegen Israël gericht zijn vanwege het joods zijn en zeker niet ongegrond zijn, maar dat de redenen voor boycot vooral liggen bij de verdere bouw van nederzettingen in bezet Palestina, de belegering van Gaza en het moedwillig transformeren ervan in een open-lucht-gevangenis, het doden van Palestijnse burgers en het vernietigen van hun huizen.

In een opiniestuk in de Israëlische krant Haaretz wordt afgerekend met de uitspraken van genocideminister Shaked.

“Om het gemakkelijk te maken voor haar, hebben we een lijst van een (klein) deel van de entiteiten die Israël onlangs hebben geboycot gemaakt en die Shaked terug zal moeten boycotten: Het grootste pensioenfonds van Nederland, het grootste waterbedrijf in Nederland, het grootste beveiligingsbedrijf in Groot-Brittannië, de Roemeense regering, het pensioenfonds van de Noorse regering, Het Deense Danske Bank, organisaties universitaire docenten in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, de vakbonden in Europa, postbodes in Canada, een Amerikaanse pensioenfonds, de Zuid-Afrikaanse regering, een vakbond in Ierland, Roger Waters en 700 andere kunstenaars, Europese landen die in 2013 erop aandrongen Israël uit het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 te zetten, consumenten in Europa die weigeren om paprika’s geteeld in de Arava en groenten uit de Jordaanvallei te kopen, de landen die probeerden om Israël te verdrijven uit de FIFA en de CEO van Orange”, schreef Haaretz, het optreden van internationale partijen als reactie op het beleid van Netanyahu benadrukkend.

“En bovenal, mevrouw Shaked, moet u de Amerikaanse president Barack Obama boycotten, die –het lef van hem- op (onze!) televisie durfde te zeggen dat in het licht van Netanyahu’s weigering van een twee-staten-oplossing, de Verenigde Staten het moeilijk zal vinden om nog langer Europese initiatieven om de bezetting te beëindigen te vetoën”, voegde Haaretz eraan toe.

Onder de wereldwijde bewegingen die Israël boycotten is de groep genaamd Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS). De groep heeft als doel om Israël te boycotten totdat het in overeenstemming handelt met het internationaal recht en de Palestijnse rechten erkent en respecteert. Het is een initiatief van het Palestijns maatschappelijk middenveld uit 2005 en wordt gecoördineerd door de Palestijnse BDS National Committee (BNC), die is opgericht in 2007. De regering-Netanyahu heeft zich hard opgesteld tegen BDS, wat haar strijd verder heeft gelegitimeerd.

Ondertussen proberen de Amerikanen vrijwel geruisloos wet- en regelgeving op te laten nemen in het aanstaande TTIP handelsverdrag met de EU, waarbij -in wezen- corporaties machtiger worden dan de nationale- en supranationale rechtsorde. De extremistische Israëlische lobbygroep AIPAC in Amerika werkt achter de schermen aan het doordrukken van maatregelen die Europese initiatieven tot het boycotten van Israël tegen moeten gaan. Op pagina 16 van het Trade Promotion Authority’s (TPA) Frequently Asked Questions (FAQ) staat bijna onopvallend: Discourage potential trading partners from adopting policies to limit trade or investment relations with Israel. This amendment is specific to the Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership.

Breaking the Silence, een linkse non-gouvernementele organisatie gevormd door een groep van Israëlische “veteranen die sinds het begin van de Tweede Intifada hebben gediend in het Israëlisch leger en het op zich heeft genomen om het Israëlisch publiek het ware gezicht van het dagelijks leven in de bezette gebieden te laten zien”, zoals staat beschreven op hun website, is een andere groep die zich richt tegen de oorlogszuchtige houding van de Israëlische overheid. De groep had onlangs een ontmoeting met senior officials van het Witte Huis met verzamelde getuigenissen van soldaten over mensenrechtenschendingen in het Gaza bloedbad van vorig jaar. De Israëlische regering heeft pogingen gedaan om ook deze groep te muilkorven door hun internationale evenementen te dwarsbomen. Ondanks de druk vanuit Tel Aviv, hebben gastlanden de beweging ondersteund.