Home Nieuws Gemeente Amsterdam: sympathisanten terreurbewegingen mogen demonstreren

Gemeente Amsterdam: sympathisanten terreurbewegingen mogen demonstreren

De gemeente Amsterdam zegt dat sympathisanten van een door Nederland erkende terreurbeweging het recht hebben om te demonstreren in de gemeente.

Advertentie

Dat schrijft waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen op verzoeken van bezorgde burgers die vrezen dat sympathisanten van de terreurbeweging PKK bijeen zullen komen op de aangekondigde demonstratie op zaterdag 27 januari in Amsterdam. Burgers vrezen dat bij die demonstratie, die om 14.00 uur start vanaf het Stadhuis aan de Amstel 1, symbolen getoond zullen worden van de terreurbeweging PKK, die verantwoordelijk is voor meer dan 40.000 doden, en er confrontaties kunnen ontstaan in de stad. Ook hekelen de briefschrijvers de dubbele standaard die gehanteerd wordt. Bij het afgelopen Turkse referendum werd het een groep jongeren onmogelijk gemaakt om een zaal te boeken om de referendumuitslagen te kunnen volgen.

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen schrijft in zijn reactie dat hij de zorgen van de briefschrijvers heeft gedeeld met de Hoofdofficier van Justitie.

Het Openbaar Ministerie heeft hierop -voorafgaand aan de demonstratie- bij mij aangegeven dat, binnen de context van deze demonstratie, het tonen van een PKK vlag niet als strafbaar beoordeeld kan worden, tenzij er expliciet mee wordt opgeroepen tot geweld. Ook het enkel voeren van het portret van Abdullah Ocalan wordt binnen de context van deze demonstratie, door het Openbaar Ministerie niet als strafwaardig aangeduid“, aldus van Aartsen.

De gemeente Amsterdam krijgt veel kritiek op het hanteren van twee standaarden. Hoewel de PKK ook door Nederland is aangemerkt als terreurorganisatie, zoals ISIS en Hamas, is het alleen voor de gewelddadige Marxistisch-Leninistische terreurbeweging toegestaan om sympathisanten in Nederland te laten manifesteren. In 2014 nog verbood het OM het tonen van Hamas-vlaggen bij pro-Palestina demonstraties, tijdens de Israëlische aanvallen op Gaza. Toen zei het Openbaar Ministerie: ‘Het zwaaien met Hamas-vlaggen of IS-vlaggen is strafbaar omdat je je daarmee verenigd met de doelstelling van deze twee organisaties. Zij zijn bestempeld als terroristische organisaties, met de vlag keur je de boodschap waar ze voor staan goed.’

De gemeente Amsterdam en het Openbaar Ministerie beroepen zich op het grondwettelijk recht op betogen en het gegeven recht op basis van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, maar laten achterwege dat de misbruikclausule van Art. 17 EVRM de terreurbeweging PKK het recht op betoging en vereniging ontneemt. In het openbaar tonen van vlaggen van terroristische organisaties die tot doel hebben geweld te plegen tegen bepaalde bevolkingsgroepen is ook verboden op grond van artikel 137d en 137c van het Wetboek van Strafrecht.

LEES OOK: Nederlandse gemeenten overtreden mogelijk Wet voor terreurbeweging PKK