Home Nieuws Geef moskeeën een beveiligingsbudget zoals synagogen

Geef moskeeën een beveiligingsbudget zoals synagogen

DENK-Kamerlid Farid Azarkan heeft naar aanleiding van de nazibedreiging in Zaandam van een Turks-Nederlands gezin schriftelijke vragen gesteld aan de minister van veiligheid en justitie. Hij vraagt zich af of de daders al zijn opgespoord en of het ministerie bereid is tot het opstellen van een actieplan ter bestrijding van moslimhaat. Ook wil Azarkan van de minister weten of er budget vrijgemaakt kan worden voor de beveiliging van moskeeën, zoals reeds gebeurt met synagogen.

Advertentie

Vorige week woensdag werd een Turks-Nederlands gezin geconfronteerd met een dreigbrief op hun huis met daarop een hakenkruis. In de brief staat de tekst “Kanker moslims sterf. Als jullie nog 1 keer de moskee bezoeken gaan jullie eraan”. Op de deur van het gezin werd ook een rode vloeistof gespoten, naar later bleek een verfachtige substantie. Het is een beeld dat steeds veelvuldiger voorkomt in Nederland. Sinds 2001 zijn veel moskeeën en moslims het doelwit geworden van rechtsextremisten.

Volgens Farid Azarkan van DENK een laffe bedreiging die leidt tot angst onder Nederlandse moslims en Turkse Nederlanders. Hij vraagt zich af wat de minister gaat doen om deze angst weg te nemen en of de verdachten van deze nazibedreiging al zijn opgespoord.

Azarkan wijst ook op de achtereenvolgende daden van agressie tegen moslims en islamitische gebedshuizen, zoals de terreuraanslag op een Enschedese moskee in 2016, dreigbrieven met nazi-symbolen en bezettingsacties door extreemrechtse groeperingen van islamitische scholen. DENK verwijst ook naar het bestaande doelgroepenbeleid inzake de bevordering van homoacceptatie bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en wil van het ministerie weten of ze bereid zijn om doelgroepenbeleid te initiëren in de vorm van een actieplan bestrijding moslimhaat en het bieden van een budget voor het beveiligen van moskeegebouwen, zoals reeds het geval is bij synagogen.