Home Opinie Geef me 50.000 hernia’s, maar liever geen joden

Geef me 50.000 hernia’s, maar liever geen joden

Het was vandaag weer zover. De mentaal uitgedaagde columnist Theodor Holman van het Parool, ooit een verzetsblad tijdens de bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog, schreef, vermoedelijk opgezweept door de bruinrechtse PVV-horden in Geldermalsen, een volslagen krankzinnig stukje poëzie, getiteld “Geef me liever 60.000 Fred Teevens, maar liever geen islamieten”.

Zo op het eerste gezicht lijkt het een stukje poëzie die het kind van Henk en Ingrid geschreven heeft tijdens het nablijven. Van die dingen die hem bij zijn gebleven van het avondeten, terwijl papa zijn dagelijkse rant houdt aan de keukentafel over moslims, over gelukszoekers, en dat de grenzen dicht moeten, vol is vol, je kent het wel. Maar nee, deze auteur wordt serieus genomen door hordes mensen en kan blijven schrijven voor het aan lager wal geraakte Parool, want pageviews zijn alles en Holman, hoe Hol die man ook is, zorgt voor pageviews. Na zijn literaire braaksel over ons heen gedebiteerd te hebben zit hij genoegzaam Twitter af te speuren naar complimenten om te retweeten en bij kritiek speelt hij de vermoorde onschuld.

Twitteraarster @Moyamal merkt terecht op “Als dergelijke basisschool poëzie zou schrijven over joden, vrouwen of homoseksuelen stond iedereen op z’n achterste benen”.

Wanneer je als broodschrijver geen enkele kant meer op kunt dan het beledigen van gehele bevolkingsgroepen en geloofsgemeenschappen om pageviews te genereren, dan kun je in journalistieke zin, geloof ik, niet aan een lager wal geraken. Als ik een column had geschreven getiteld “Geef me 50.000 Hernia’s, maar liever geen joden”, dan had ik binnen een dag het Meldpunt Discriminatie Internet in de mailbox en zou ik het lijdend voorwerp zijn van een bruinroze lynchmob.

Holman maakt gebruik van zijn vrijheid van meningsuiting om joden te beschermen en moslims te discrimineren. Het Parool geeft hem daar een podium voor. Anne Frank zou zich omdraaien in haar graf bij het lezen van dit soort hersenbraaksels.