Home Nieuws Geduld van Turkije met Amerikanen is op, wapens uitgedeeld aan PKK-terroristen moeten...

Geduld van Turkije met Amerikanen is op, wapens uitgedeeld aan PKK-terroristen moeten ingenomen worden

In de Turkse Nationale Veiligheidsraad MGK is woensdag besloten dat er onmiddellijk resolute stappen genomen worden tegen dreigingen die uit het westen van Syrië afkomstig zijn van de terreurgroep PKK. Het geduld van Turkije met de Amerikanen is op. Turkije wil dat de VS de wapens weer inneemt die het heeft overhandigd aan de terreurbeweging PKK, onder het mom van de strijd tegen ISIS.

Volgens een eerste verklaring zullen “Nodige stappen om dreigingen uit het westen van Syrië tegen Turkije het hoofd te bieden, onmiddellijk en resoluut worden genomen“.

Onder leiding van de Turkse president Erdogan vergaderde de Nationale Veiligheidsraad woensdag 4 uur lang. Aan de verklaring van de MGK-vergadering werd toegevoegd dat de gezette stappen nodig zijn om levens en eigendommen van lokale gemeenschappen veilig te houden en de Turkse grens met Syrië te versterken.

De vestiging van een terreurcorridor en de opbouw van een terreurleger aan onze grens zal niet worden toegestaan“. De MGK verwierp een Amerikaans plan om een terreurleger van 30.000 bewapende militanten op te tuigen in Syrië, pal aan de grens met Turkije, dat geleid zou worden door de SDF, een naam bedacht door de Amerikanen om de Syrische tak van de PKK, de YPG, wit te wassen.

Het is teleurstellend dat een staat, dat deel uitmaakt van de NAVO en onze bondgenoot in bilaterale relaties, terroristen uitroept tot partners en hen bewapent zonder aan onze veiligheid te denken,” aldus Turkije.

Wapens, gereedschappen en materialen die aan de PYD/PKK – YPG terreurgroep zijn gegeven, moeten zonder uitstel worden verzameld“, vervolgt de verklaring, eraan toevoegend dat de strijd tegen DAESH (ISIS) grotendeels op zijn eind is gekomen.

De PYD/YPG is de Syrische tak van de terreurorganisatie PKK, die als zodanig wordt erkend door Turkije, de VS en de EU. Sinds decennia terroriseert de PKK Turkije en de Turkse bevolking. Een geschatte 40.000 mensen hebben hun leven daarbij verloren. De terreurgroep is zeer actief in landen zoals Frankrijk, België, Nederland en Duitsland, waar het ook een groot aandeel heeft in de drugs- en mensenhandel. In Frankrijk en Nederland zou de PKK zelfs een eigen belastingdienst en trainingskampen hebben, volgens één van de oprichters van de PKK.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zegt dat de VS de zorgen van Turkije omtrent de PKK serieus neemt. Daarbij zegt Tillerson dat de opofferingen van Turkije in Syrië worden erkend door de VS en dat het Ankara nodig heeft voor de toekomst van Syrië.