Home Nieuws Gebedsoproep vanaf Ayasofya moskee

Gebedsoproep vanaf Ayasofya moskee

In de heilige nacht Kadir Gecesi (Laylat al-Qadr) zal de islamitische gebedsoproep, de Ezan, te horen zijn vanaf de Ayasofya moskee in Istanbul.

Tijdens de heilige nacht, die op de 27e nacht van de maand Ramazan valt, en waarin volgens de islam de Engel Cebrail de eerste openbaring van de heilige koran aan de profeet Mohammed overbracht, zal hoogleraar Fatih Koca, de gebedsoproep verrichten.

Advertentie

“Bereket Vakti” (Tijd van overvloed), het nachtelijke programma tijdens de Ramazan van Diyanet TV, verbonden aan het directoraat voor religieuze zaken in Turkije, zal worden opgenomen in de Ayasofya moskee.

De Ayasofya moskee zoals we die nu kennen, is gebouwd in het jaar 537 als de Hagia Sophia kathedraal van Constantinopel in het Oost-Romeinse Rijk. Na de verovering van de Byzantijnse hoofdstad in 1453 door de Ottomanen en de definitieve val van het Oost-Romeinse Rijk is de kathedraal omgedoopt tot en in gebruik genomen als moskee.

De Ayasofya moskee werd in 1935 omgedoopt tot een museum en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Zowel de AK-partij als de MHP willen de Ayasofya in ere herstellen en als moskee in gebruik nemen.