Home Sport Galatasaray door naar finale EUROCUP na bloedstollende halve finale

Galatasaray door naar finale EUROCUP na bloedstollende halve finale

De eerste leg van de halve finale basketbal wedstrijd tussen Galatasaray (Turkije) en Gran Canaria (Spanje) werd in Istanbul gespeeld. De Turken wonnen met 14 punten (89-75) verschil.  Zou dat wel voldoende zijn voor de heenwedstrijd? Lees hieronder de bloedstollende wedstrijdbeschouwing die gisteravond plaatsvond in Spanje.

De eerste kwart van de wedstrijd eindigde met een gecontroleerde 29-27 ten gunste van Galatasaray. De scheidsrechters lieten weinig toe. Elk contact werd abrupt bestraft met een persoonlijke fout. In de tweede kwart begonnen de Spanjaarden met full court press en een stukje Spaans theater; (flopduikjes, om een aanvallende fout aan te smeren) maar de scheidsrechters tuinden daar niet in. De toeschouwers raakten door de ‘niet gefloten fouten’ extra opgehitst…

Advertentie

2e kwart

Lasme, de center van Galatasaray, maakte 4 minuten voor het einde van de tweede kwart zijn 3e fout. 18 seconden voor het einde van de tweede kwart werden aan Sinan Güler (Galatasaray) twee vrije worpen toegekend. Güler heeft ze allebei gemist. De resterende seconden heeft Gran Canaria perfect uitgespeeld. De vrije speler werd gevonden; BAM! Een driepunter in de laatste seconde. De eerst helft eindigde met 4 punten verschil. Eindstand 48-44 voor Gran Canaria. Coach Ergin Ataman gaat met gebogen hoofd naar de kleedkamer.

3e kwart

Gran Canaria start flitsend en maakt het verschil ineens 8 punten. Galatasaray kan de playmakers (spelverdelers) van Canaria niet stoppen. Als Canaria zijn playmakers eruithaalt voor rust daalt het verschil weer naar 4 punten. 4 minuten voor het einde van het derde kwart laat Galatasaray zich onnodig opjagen en mist schoten. Canaria maakt het verschil 10! Het verschil wordt 1 minuut en 30 seconden voor het einde van het derde kwart zelfs 12 punten. Micov, de forward van Galatasaray, verprutst een driepunter in de laatste seconde. Eindstand derde kwart: 67-57

4e kwart

De driepunters van de Spanjaarden werden in de vierde kwart beter verdedigd door Galatasaray. De stop-jump shots van Davis zorgde voor een puntenverschil van zes. Vijf Minuten voor het einde van de wedstrijd neemt Canaria een time-out. Na de time- out begon Canaria met full court press en verhoogde het verschil razendsnel naar 11 punten. Dit keer neemt Galatasaray een time-out, maar de Time-out komt de Spanjaarden beter uit; verschil 14 punten.

Galatasaray heeft de buffer van 14 punten, 2 minuten voor het einde van de wedstrijd, verbruikt.

De wedstrijd gaat heen en weer…

Galatasaray : 12
Gran Canaria schiet met Seeley een driepunter : verschil 15 punten
Galatasaray: 13
Gran Canaria schiet 30 seconden voor het einde vn de wedstrijd nog een driepunter: 16!!!!
Voor Galatasary is er niet zo veel tijd meer over. 6 seconden.
Wat doet Galatasaray? Een gelijkspel eruit slepen (verlening) of  een winnend schot lossen?
Galatasaray speelt voor safe. Riskeert geen driepunter, maar maakt een veilige lay-up met Micov. Eindstand: 90-76. Verschil 14 punten

De verlenging van 5 minuten gaat zo…

Galatasaray : 12
Gran Canaria : 14
Galatasaray : 12
Gran Canaria : 14

Met 1 minuut 19 seconden op de wedstrijdklok kan Savane, Gran Canaria met twee vrij worpen op voorsprong brengen en het verschil 16 punten maken. Maar hij mist ze beiden!!! Het lukt de spelers van Galatasaray niet om te rebounden. Gran Canaria maakt het alsnog 16 punten verschil. De laatste aanvallen gaan over de rug van McColum (Galatasaray). ‘Hij is warm’. Gran Canaria heeft moeite om McColum te verdedigen en stuurt de playmaker van Galatasaray continue naar de vrije worp lijn. McColum schiet, op één vrij worp na, alle vrij worpen netjes erin. Het verschil (1 punt) is nu zodanig verstoord dat Gran Canaria nu alleen voor de overwinning moet gaan. Er is geen gelijkspel meer mogelijk.

Met 18 seconden resterend op de wedstrijdklok maakt de Spaanse playmaker een lay-up om een veilige twee punter te maken, zoniet een vrijworp eruit te halen. De Scheidsrechter fluit, tot ergernis van de Spanjaarden, met nog maar 6 seconden op de wedstrijdklok voor een jump-ball (wanneer twee spelers aan de bal beginnen te trekken word het spel door de scheidsrechter onderbroken) Gran Canaria heeft nu nog maar zes seconden om de winnende score te maken. Galatasaray verdedigt de laatste aanval goed en verplaatst zich met de hakken over de sloot naar de finale!

Gran Canaria wint met 13 punten verschil van Galatasaray

Eindstand Gran Canaria 94 – Galatasaray 81