Home Nieuws Frontale aanval anti-islam coalitie in parlement op moskeeën in Nederland

Frontale aanval anti-islam coalitie in parlement op moskeeën in Nederland

Een coalitie van anti-islam partijen in de Tweede Kamer heeft dinsdag voor een wetsvoorstel van het CDA gestemd om maatregelen te treffen tegen de financiering van moskeeën in Nederland door Turkije.

Advertentie

De motie was ingediend door CDA-kopstuk Sybrand Buma tijdens het Turkije-debat met Rutte, Koenders en Asscher. Kamerleden vinden dat het kabinet een einde moet maken aan het financieren van moskeeën door de Turkse regering via Diyanet, het directoraat voor religieuze zaken. Dit betekent in de praktijk een beknotting van de godsdienstvrijheid, doordat imams hun werk niet meer zouden mogen doen in de moskeeën.

Dinsdag stemden 75 Kamerleden voor de motie en 67 Kamerleden tegen. De regeringspartij VVD stemde voor, terwijl de PvdA tegen de motie stemde.

De anti-islam coalitie die voor de motie stemde bestond uit CDA, VVD, PVV, ChristenUnie en SGP.

Ook is een motie van SP-kopstuk Roemer om de “lange arm van Ankara” te veroordelen, aangenomen. De SP probeerde vorig jaar nog samen met Groenlinks de terreurbeweging PKK, die verantwoordelijk is voor 40.000 doden, waaronder veel burgers, te legitimeren in het Europees Parlement, door voor een voorstel te stemmen om deze van de terreurlijst te halen.

De Kamer nam ook een motie aan om de EU preaccessiesteun aan Turkije stop te zetten, hoewel dit niet door een enkel land kan worden bepaald.

PvdA-minister Asscher presenteert volgende week een Kamerbrief over hoe “ongewenste” buitenlandse financiering van gebedshuizen in Nederland kan worden aangepakt. Met dit voorstel lijkt het anti-islam en anti-Turkije sentiment in de samenleving, na de veelvuldige aanslagen op moskeeën en moslims in Nederland, ook vorm te gaan krijgen in regeringsbeleid.