Home Nieuws Geerdink voegt zich bij terreurbeweging PKK met subsidie Nederlandse overheid

Geerdink voegt zich bij terreurbeweging PKK met subsidie Nederlandse overheid

Een sfeerimpressie van een artikel van activist Geerdink op Diken. "Als PKK een permanente wapenstilstand afkondigt, dan zal dat leiden tot teleurstelling".

Activiste Frederike Geerdink is aangekomen in het broeinest van de terreurbeweging PKK in noord-Irak. Dat maakte ze dinsdag bekend op Twitter. Het boek waarvoor ze nu onderzoek doet als embedded journalist bij de PKK, is gefinancierd vanuit het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (BJP), een Fonds dat €400.000 subsidie per jaar ontvangt van de Nederlandse overheid en waarvoor de Raad voor Cultuur onlangs een positief advies heeft gegeven om de subsidie voort te zetten tot 2020.

Advertentie

Geerdink is vertrokken naar Noord-Irak om zich bij de terreurbeweging PKK te voegen voor een boek dat ze aan het schrijven is over de PKK. Ze zegt in een interview met de NRC dat ze niet vooraf de stukken zal overleggen met de PKK-kopstukken, maar dat ze zich wel strikt aan de veiligheidsvoorschriften van de PKK dient te houden.

Geerdink werd in september 2015 opgepakt in Turkije toen ze meereisde met een groep PKK-sympathisanten die een menselijk schild wilden vormden om PKK-terroristen heen. Ze is in dezelfde maand uitgezet uit Turkije. Volgens Turkije maakte Geerdink propaganda voor een terreurorganisatie. Iets waar ze later voor is vrijgesproken. Geerdink heeft zich in het verleden uitgelaten over de permanente ontwapening van de PKK en zei het teleurstellend te vinden als de PKK de wapens neerlegt.

Dinsdag Tweette Geerdink dat ze was aangekomen in noord-Irak om onderzoek te doen voor haar boek en dat ze minder of niet zal tweeten. Ze zal zes maanden embedded bij de terreurbeweging verblijven.

Dat haar project vanuit het BJP wordt vergoed lees je in het gearchiveerde artikel HIER. Dat het BJP wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid lees je HIER.