Home Nieuws Franse politie verwondt Turkse journalist bij protesten tegen Macron-regime

Franse politie verwondt Turkse journalist bij protesten tegen Macron-regime

Een Turkse journalist die de protesten in Frankrijk tegen het Macron-regime versloeg, is gewond geraakt toen hij een traangascapsule dat door de Franse politie werd afgeschoten in zijn oog kreeg. Anadolu Agency fotojournalist Mustafa Yalcin werd overgebracht naar een ziekenhuis in de buurt, waar hij onder behandeling is. De Franse politie heeft in het afgelopen jaar meer dan 54 journalisten verwond die verslag deden van protesten tegen de regering.

Advertentie

Honderdduizenden mensen protesteerden tegen de pensioenplannen van het Macron-regime. De protesten braken uit nadat Macron een vereenvoudigd pensioenplan aankondigde waarin verschillende pensioengerechtigde leeftijden voor uiteenlopende werkvelden aankondigde. Hierdoor zouden bijvoorbeeld mariniers en balletdansers eerder met pensioen kunnen dan de gemiddelde arbeider.

Bij soortgelijke protesten van de Gele Hesjes vorig jaar zijn er volgens Franse media 4 doden gevallen en meer dan 1.000 mensen gewond geraakt, waaronder 26 mensen die een oog hebben verloren en 5 mensen die hun hand hebben verloren. Beelden van politiegeweld en massa-arrestaties gingen toen de wereld over.

De EU heeft in tegenstelling tot verklaringen over andere landen buiten de EU, waarin het opriep tot terughoudendheid, geen verklaring naar buiten gebracht waarin het regime van de Franse president Macron wordt gemaand tot kalmte. Op vragen van journalist Serife Cetin in Brussel reageert een woordvoerder van de EU ontwijkend.