Home Nieuws Frankrijk probeerde deze ceremonie te verbergen

Frankrijk probeerde deze ceremonie te verbergen

Macron
Macron reikt de Legion of Honour uit aan de Egyptische dictator Sisi.

De Franse president Macron is wederom in opspraak geraakt door het eren van een bloedige dictator. Frankrijk probeerde een ceremonie waarbij een onderscheiding werd uitgereikt aan de Egyptische dictator Abdel Fattah al-Sisi te verbergen van de Franse en Europese pers.

Dat de dictator Sisi eerder deze week met alle egards werd ontvangen in Frankrijk door het Macron-regime was breed uitgemeten in de pers. Macron zei geen voorwaarden te willen stellen aan mensenrechten voor de verkoop van Franse wapens en noemde mensenrechten een meningsverschil. Hij gaf daarmee Sisi een vrijbrief om de duimschroeven in Egypte verder aan te halen en nog meer mensen te executeren en moslims te vervolgen. Ook organiseerde Macron een uitgebreid staatsdiner voor Sisi.

Advertentie

Wat echter niet op het publieke programma, in de agenda van de Franse president of op de website van het Élysée stond, was de uitreiking van de Franse Legion of Honor onderscheiding aan de dictator die in één dag 1.000 demonstranten in Egypte afslachtte, de democratisch gekozen regering omverwierp en een militaire dictatuur installeerde die de belangen van het westen zou dienen. Franse media waren niet aanwezig op de ceremonie, maar wel de Egyptische. De foto’s van de ceremonie werden dan ook niet gedeeld via de officiële Franse overheidsorganen, maar kwamen via de Egyptische overheid naar buiten.

Franse Media Le Quotidien maakte een item over de kwestie en zei dat ze op de website van een autoritair regime moesten kijken om erachter te komen dat Macron een hoge Franse onderscheiding had uitgereikt aan de Egyptische dictator. Volgense Le Quotidien was het evenement niet kenbaar gemaakt via de website van het Élysée, in een poging om het te verbergen van het Franse volk en de media.

Magnitsky Act

Dat de onderscheiding deze week werd uitgereikt aan Sisi door zijn Europese steun en toeverlaat Macron is extra pijnlijk voor het imago dat de EU wil creëren voor zichzelf. Deze week werd de EU Magnitsky Act Sanctions Regime aangenomen met de bijzondere inzet van Sjoerd Sjoerdsma (D66), Pieter Omtzigt (CDA) en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok, waarmee de EU een werktuig in handen heeft om sancties in te stellen tegen mensenrechtenschenders. De grondlegger van de Magnitsky Act, Bill Browder, die de opdrachtgever was van de Russische accountant Sergei Magnitsky voor het onderzoeken van een corruptieschandaal en om die reden is vermoord, Tweette deze week nog “Geen reisjes meer naar Cannes, Parijs en Milan voor mensenrechtenschenders nu de EU de Magnitsky Act heeft aangenomen. Veel dictatoren zullen zich nu nerveus afvragen of hun dagen van genieten van Europese luxe geteld zijn.” Dat uitgerekend de Franse president schaamteloos alles uit de kast trekt om Sisi in deze week te eren, is een veeg teken dat mensenrechtenschenders een vrijgeleide lijken te krijgen, wanneer ze de geopolitieke belangen van het westen dienen.