Home Nieuws Frankrijk: “Geen bezetting Afrin”. Turkije: “We zijn Frankrijk niet”

Frankrijk: “Geen bezetting Afrin”. Turkije: “We zijn Frankrijk niet”

De Franse president Macron kreeg donderdag scherpe kritiek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu na zijn opmerkingen over de militaire operatie tegen de terreurbeweging PKK in Afrin.

Advertentie

“WE ZIJN FRANKRIJK NIET”

-Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu-

De Franse president Macron zei in een interview dat de militaire operatie in Afrin geen bezetting moet worden. “De operaties moeten beperkt blijven tot het bestrijden van terreur,” zei hij. Ook zou Turkije de operatie moeten coördineren met haar westerse bondgenoten.

Wanneer deze operatie verandert van een operatie tegen terreur, in een bezetting, dan kan dit voor ons leiden tot een groot probleem“, zei Macron. Frankrijk is één van de landen die de Syrische tak van de terreurbeweging PKK heeft gesteund met wapens.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu is resoluut in zijn antwoord:
Geen enkel land, inclusief Frankrijk, heeft het recht om ons de les te lezen wat betreft de Afrin operatie. Ze zijn hypocrieten. Ze zeggen in ons gezicht dat ze ons steunen, maar zeggen achter onze ruggen om iets anders. Ze moeten niet handelen met twee gezichten. We zijn Frankrijk niet, die Algerije heeft bezet. We zijn Frankrijk niet, waarvan vaststaat wat ze hebben uitgehaald in de Maghreb en in Afrikaanse landen“.

De opmerking komt kort nadat HDP-parlementariër Garo Paylan een ontmoeting had met de Franse president. De politieke partij HDP heeft nauwe banden met de PKK en zei eerder te steunen op de terreurbeweging.