Home Nieuws Frankrijk censureert cartoon

Frankrijk censureert cartoon

Frankrijk Cartoon Macron

Na de gruwelijke moord op een leraar in Frankrijk na het tonen van een cartoon in zijn les en de wereldwijde golf van verontwaardiging posteerde de Franse regering zich als de voorvechter van de absolute vrijheid van expressie. Om aan die absolute vrijheid van expressie ruimte te geven werden cartoons over de profeet Mohammed geprojecteerd op verschillende overheidsgebouwen in Frankrijk. Amper een maand na de moord, blijkt die vrijheid van expressie toch niet zo absoluut, wanneer een cartoon over de Franse minister van Onderwijs verschijnt.

De Franse minister van onderwijs Jean-Michel Blanquer Tweette onlangs nog dat de vrijheid van meningsuiting fundamenteel is en dat iedereen gemobiliseerd zou moeten worden om deze vrijheid te verdedigen. Amper een maand na de moord op een leraar, blijkt die vrijheid van expressie grenzen te kennen, wanneer de cartoon over de Franse minister van Onderwijs gaat. Frankrijk heeft Mediapart gevraagd om een cartoon van Remidium over de minister te censureren. Om Mediapart die de cartoon op zijn website host niet in moeilijkheden te brengen heeft de cartoonist de censuur “geaccepteerd”.

Advertentie

Censuur van de betreffende cartoon op last van het Macron-regime is niet een geïsoleerd fenomeen. Wanneer vertegenwoordigers van het Macron-regime of Macron zelf het onderwerp zijn van de vrijheid van expressie en de vrijheid van meningsuiting, verdwijnen er plotsklaps artikelen. Eerder deze maand werden twee opinieartikelen over het islamofobe gedrag van Macron offline gehaald onder curieuze voorwendselen. Een daarvan is het artikel “Macron’s war on ‘Islamic separatism’ only divides France further” van correspondent Mehreen Khan dat offline werd gehaald door de Financial Times. In het opinieartikel wordt betoogd dat het beleid van Macron moslims in het land vervreemdt, terwijl Macron moslims juist nodig heeft om extremisme tegen te gaan.

Ook het artikel “France’s dangerous religion of secularism,” door Farhad Khosrokhavar op de website van Politico is in zijn geheel offline gehaald omdat het niet zou voldoen aan de redactionele normen. Op de landingspagina van het artikel staat nu de korte tekst “The Financial Times has removed an opinion article from the website that was about France and its attitude towards Islamists after it emerged that it contained factual errors.” Een gearchiveerde versie van het artikel is nog wel te lezen.

Frankrijk: boycot moet onmiddellijk stoppen