Home Nieuws Fractievoorzitter SP Eindhoven Murat Memis verdacht van lidmaatschap terreurbeweging PKK

Fractievoorzitter SP Eindhoven Murat Memis verdacht van lidmaatschap terreurbeweging PKK

Bron: SP / YouTube

De fractievoorzitter van de nationalistisch Socialistische Partij in Eindhoven, Murat Memis, wordt in Turkije vastgehouden in afwachting van een proces. Memis wordt verdacht van lidmaatschap van de gewelddadige terroristische organisatie PKK, activiteiten voor de Europese tak van de PKK en van het maken van propaganda voor een terroristische organisatie.

Advertentie

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven vertelt dat hij op 30 april is ingelicht over de arrestatie van Memis, die enkele dagen heeft vastgezeten en zijn proces in vrijheid mag afwachten in Turkije. Memis, die ook eigenaar is van een champignonkwekerij in Brabant, was op 28 april in Antalya geland voor zaken, maar werd twee dagen later aangehouden. Het nieuws kwam zes weken lang niet naar buiten, zo vertelt Burgemeester Jorritsma, omdat ervoor gekozen is om Memis ‘Geen grotere status te geven dan hem toekomt,” zodat hij niet verder in de problemen zou komen.

Volgens NOS-opiniemaker Lucas Waagmeester wordt in de bewijsvoering door Turkije voornamelijk verwezen naar berichten op sociale media. Ook zou hij zelf op bijeenkomsten zijn geweest waar symbolen werden gevoerd van de Syrische tak van de terroristische organisatie PKK. In de tenlastelegging wordt hij er ook van beschuldigd dat hij actief bezig is met het rekruteren in Europa.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten bekend te zijn met Memis’ zaak. Er is contact met hem en hij krijgt bijstand “waar nodig en mogelijk”. Het ministerie wijst erop dat Nederland zich niet kan mengen in de Turkse rechtsgang.

De PKK wordt als terroristische organisatie aangemerkt door onder andere de EU, de VS en Turkije, en is verantwoordelijk voor 40.000 dodelijke slachtoffers. Ondanks het feit dat de PKK door de EU wordt erkend als een terroristische organisatie, ontplooit de terreurgroep veel van haar activiteiten in landen zoals Frankrijk, België en Nederland, waar het een propagandacentrum heeft, zich bezig houdt met drugs- en mensenhandel en het afpersen van Koerdische en Turkse Nederlanders.

https://twitter.com/dutchturksNL/status/1137821826955055104

NOS