Home Opinie Foutieve krantenkoppen die voorkomen hadden kunnen worden

Foutieve krantenkoppen die voorkomen hadden kunnen worden

Op 29 mei publiceerde ZamanVandaag, onder Turken beter bekend als het media-outlet van de Gülen beweging, vernoemd naar de Turks islamitische prediker Fethullah Gülen die in zelf opgelegde ballingschap in het Amerikaanse Pennsylvania verblijft; “Turks leger vormt Ottomaanse Unit in opdracht van Erdoğan“.

De redactie van ZamanVandaag refereert aan een artikel verschenen op Hurriyet Daily News, de Engelstalige versie van de Turkse krant Hürriyet, die kopt “Turkish army forms ceremonial Ottoman unit on Erdoğan’s order”. Aah, dus Hürriyet kopt met “on Erdoğan’s order”, wat door Zaman overgenomen is en vertaald wordt naar “in opdracht van Erdoğan”. Tot zover is er niets aan de hand. Maar wanneer we naar de Turkse moederkrant van Hürriyet kijken, treffen we een heel andere omschrijving: “TSK’dan İstanbul’a ‘Fetih Birliği’”, wat naar het Nederlands vertaald kan worden als “Veroveringseenheid aan Istanbul van Turkse strijdkrachten”, als het ware cadeau gedaan aan Istanbul door de strijdkrachten.

Advertentie
ZamanHurriyet
Een fragment van het artikel in de Turkstalige Hürriyet

In de Turkse moederkrant van Hürriyet staat verder “Erdoğan TSK’dan aktif katılım istedi” wat vertaald kan worden naar “Erdoğan verzoekt de Turkse strijdkrachten om een actieve bijdrage”. De kop van het artikel op ZamanVandaag waaraan ik refereer heeft niets te maken met objectieve journalistiek en factchecken, maar lijkt bovenal te passen bij de agenda die één der propagerende partijen heeft om de langdurende vete tussen de Gülen beweging en Erdoğan/AKP in hun voordeel te beslechten, zo lijkt het.

Natuurlijk is er niets mis met het kiezen van een eigen kop en het geven van een eigen kunstzinnige draai eraan, maar dames en heren van de journalistiek, wanneer jullie werkelijk beweren iets met journalistiek van doen te hebben en niet een extensie zijn van een politieke of religieuze beweging, laat dat dan zien in jullie werk en controleer feiten. Voor nu zie ik jullie nog steeds als een organisatie verwikkeld in een vete met voormalige bondgenoten.

Ps: ik las ergens dat ZamanVandaag een paneldebat organiseert met de kernvraag of de persvrijheid in Turkije onder druk staat. Wellicht is er nog ruimte op de agenda om beroepsethiek ook aan bod te laten komen en te discussiëren over wanneer iemand een journalist genoemd kan worden en wanneer een activist.