Home Nieuws Forse kritiek Turkije op generaliserende uitspraak Rutte

Forse kritiek Turkije op generaliserende uitspraak Rutte

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse premier Mark Rutte bekritiseerd voor zijn uitspraken over Turkse Nederlanders tijdens het programma zomergasten van afgelopen zondag.

Advertentie

Turkije vindt dat de premier één incident eruit heeft gepikt en generaliserend tot een alomvattende conclusie is gekomen.

Tijdens het programma Zomergasten worden prominente gasten geïnterviewd die zelf ook beelden mogen tonen. Rutte gaf aan dat hij bewust heeft gekozen voor de beelden van de demonstratie voor het Turkse consulaat in Rotterdam tijdens de nacht van de coup in Turkije “om een punt te maken”. Op beelden was te zien dat Robert Bas van de NOS wordt gepest door enkele omstanders, die vinden dat hij moet oprotten. Volgens Rutte mogen dat soort Turken “zelf oppleuren”.

Woordvoerder voor het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, Tanju Bilgic, zei dat de uitspraken die gedaan zijn door Rutte ongepast zijn voor een minister president, en voegde daaraan toe dat Rutte één incident gebruikt om een precedent te creëren over Turkse mensen in Nederland.

“In een tijd waarin xenofobe uitlatingen en aanvallen aan het toenemen zijn, zijn deze uitspraken schadelijk voor onze pogingen om de Turkse mensen beter te laten participeren aan het sociale leven van de landen waarin ze leven,” zei Bilgic.

De PVV presenteerde onlangs het meest rechtse verkiezingsprogramma sinds de NSB aan de macht kwam in Nederland, waarin wordt gepleit voor het de-islamiseren van Nederland, het sluiten van de grenzen, het sluiten van AZC’s, het stoppen van migratie uit islamitische landen en een verbod op de hoofddoek in publieke functies. Ook wil de door radicale zionisten gesponsorde extreemrechtse leider in zijn concept verkiezingsprogramma alle moskeeen en islamitische scholen sluiten en de koran verbieden. De poging van Rutte om stemmers van de PVV af te snoepen door zijn radicale uitspraken bij Zomergasten is slecht gevallen in Turkije en in de Turks-Nederlandse gemeenschap.