Home Entertainment Film over Rumi in de maak met Leonardo Dicaprio als beoogde acteur

Film over Rumi in de maak met Leonardo Dicaprio als beoogde acteur

De Oscar-winnende regisseur David Franzoni gaat werken aan een biografische film over het leven van de 13e-eeuwse dichter Jalaluddin al-Rumi, ook bekend als Mevlana.

Advertentie

David Franzoni, die het script schreef voor de blockbuster Gladiator uit 2000 en Stephen Joel Brown, een producent van de Rumi film, willen met hun biografische film het stereotype beeld van islamitische personages in westerse films doorbreken, door het leven van de grote Soefi geleerde in beeld te brengen.

“Hij is als een Shakespeare,” zei Franzoni. “Hij is een personage die enorm getalenteerd is en een grote waarde heeft voor zijn samenleving en zijn volk, dat tot op de dag van vandaag doorklinkt. Die mensen zijn altijd de moeite waard om te verkennen.”

Producenten hopen volgend jaar een begin te kunnen maken met de opnames. Franzoni en Brown waren afgelopen week in Istanbul om met Rumi-experts te spreken en hebben een bezoek gebracht aan het mausoleum van de mysticus in Konya.

“Het is een spannend project en uiteraard uitdagend,” zei Franzoni. “Er zijn veel redenen waarom we een dergelijke product maken nu. Ik denk dat het een wereld is waarover verteld moet worden. Rumi is enorm populair in de Verenigde Staten. Ik denk dat dit hem een gezicht en een verhaal geeft.”

Rumi’s spirituele en mystieke heldendichten, de Masnavi en de Divan, worden algemeen beschouwd als een van de beste gedichtenbundels die ooit zijn geschreven en vertaald in vele talen. De Soefi leraar, die in zijn jeugd van zijn geboorteplaats in Afghanistan vluchtte voor de Mongoolse hordes, reisde met zijn familie door naar Bagdad, Mekka en Damascus, om uiteindelijk in Konya -in het hedendaagse Turkije- neer te strijken, waar hij op oude leeftijd overleed.

De film zal zich focussen op de leer van Rumi, evenals zijn ontmoeting met de mysticus Shams van Tabriz.

Franzoni en Brown zeggen dat ze graag Leonardo DiCaprio voor de rol van Rumi willen strikken en Robert Downey Jr voor de rol van Shams van Tabriz, hoewel het volgens de twee nog te vroeg is om te beginnen met de casting. “Dit is het niveau van de cast die we voor ogen hebben,” zegt Brown, eindbaas bij Y Productions. De film zal gemaakt worden door Y Productions en Es Film.