Home Entertainment Film – Kinderen: “sorry voor terrorisme”

Film – Kinderen: “sorry voor terrorisme”

“In Nederland en elders, is het tot een standaard verwachting uitgegroeid in de afgelopen jaren dat bepaalde gemeenschappen, en moslims in het bijzonder, excuses voor en formeel afstand dienen te nemen van zaken die zich voordoen in andere delen van de wereld – vooral daden van terrorisme. Het gevolg is dat bepaalde groepen en individuen voortdurend worden geassocieerd met vreselijke gebeurtenissen waarmee ze niets te maken hebben. Dit mechanisme – ook wel bekend als “schuld door associatie” of het opleggen van “collectieve schuld” – is genormaliseerd. In plaats van het samenbrengen van mensen, veroorzaakt het segregatie.

Advertentie

Het idee werd geboren om een korte educatieve film te gebruiken die laat zien hoe kinderen omgaan met beschuldigingen, vooroordelen en argwaan. Wat er gebeurt is dat hun gevoel van eigenwaarde, zelfbeeld en zelfvertrouwen beschadigd raakt. U ziet, bijvoorbeeld hoe snel een jonge jongen die een superheld wilde worden omgepraat kan worden om zichzelf als een schurk te zien.

Filmmaker Abdelkarim El-Fassi, die de video heeft geproduceerd, legt uit: “Ik heb me nog nooit zo ongemakkelijk gevoeld tijdens het regisseren van een video. Tuurlijk, het is volstrekt onethisch en pedagogisch onverantwoord, en toch hebben we dit als samenleving jarenlang in de praktijk gezien op macroniveau. We hebben gedurende jaren bepaalde gemeenschappen een gevoel van collectieve schuld aangepraat. Dit moet stoppen, anders zal dit probleem blijven voort etteren en wordt het een probleem voor de komende generaties.

Ik wil niet dat mijn neefje Hamza, die ook in het filmpje te zien is, zich moet verantwoorden voor zaken waar hij niets aan kan doen. Hij is inmiddels een derde generatie Nederlandse-Marokkaan. Er is geen enkele rechtvaardiging om hem anders te behandelen dan zijn autochtone leeftijdsgenoten.

El-Fassi stichtte eerder de #doyoucare campagne, waarvoor acht Nederlandse kinderen in de huid van hun vermoorde Palestijnse leeftijdsgenoten kropen om aandacht te vragen voor de onrechtvaardigheden die in Gaza plaatsvonden.”