Home Nieuws FIFA bespreekt voorstel om Israël te schorsen

FIFA bespreekt voorstel om Israël te schorsen

Het jaarlijks congres van de FIFA zal een voorstel van de Palestijnse Football Association (PFA) voor de schorsing van Israël bespreken. Dat staat op de agenda van de voetbalbond, die op maandag openbaar werd gemaakt.

Advertentie

Palestina heeft een klacht ingediend over het belemmeren van voetbalactiviteiten van Palestijnen door Israël. Israël legt sporters beperkingen op om tussen de Gazastrook en het door Israël bezette Westelijke Jordaanoever te reizen.

De PFA heeft daarnaast beperkingen aangehaald die Israël op de invoer van sportartikelen in de Palestijnse gebieden legt. Ook bezoeken van buitenlandse teams en sporters stuiten op een onwerkbare situatie gecreëerd door de Israëlische autoriteiten.

Agendapunt 15 voor het congres in Zurich op 29 mei luidt: “Voorstel van de Palestijnse voetbalbond voor de schorsing van de Israëlische voetbalbond.”

Twee jaar geleden heeft de FIFA een taskforce opgezet waarin ook voorzitter Sepp Blatter plaatsneemt, naast Israëlische en Palestijnse afgevaardigden van de voetbalbond en de hoofden van de Europese en Aziatische voetbalbonden, om de Palestijnse klachten te onderzoeken en om deze op te lossen.

Blatter gaf destijds aan dat hij “vastbesloten was om de impasse te doorbreken en een oplossing te vinden” voor de problemen die te wijten zijn aan de Israëlische regering.

Echter, op vrijdag vertelde PFA president Jibril Rajoub dat er niets is verbeterd en herhaalde zijn eerdere bewering dat Israël nog steeds “Palestijnse voetballers en atleten vervolgd en het vrije verkeer van sporters en sportartikelen dwarsboomt”.

Rajoub heeft een soortgelijke resolutie bij het Congres in Sao Paulo vorig jaar laten vallen, maar zei dat hij dit keer geen stap terug neemt.

Om het voorstel van Palestina te doen slagen zou een driekwart meerderheid van de 209 leden tellende FIFA in moeten stemmen.