Home Nieuws Fietspad Amstelveen vernoemd naar Poolse man onder wiens leiderschap Palestina etnisch werd...

Fietspad Amstelveen vernoemd naar Poolse man onder wiens leiderschap Palestina etnisch werd gezuiverd

Een fietspad in Amstelveen is vernoemd naar de eerste premier van de Israëlische Staat, David Ben-Gurion. Het initiatief is volgens oud-CIDI directeur Ronny Naftaniel een initiatief van de zionistische lobbygroep CIDI.

Advertentie

Ben Gurion is de persoon die de Israëlische Staat uitriep en vervolgens de eerste premier van het land werd. David Ben-Gurion werd geboren in Polen in 1886 als David Gryn en verhuisde in 1906 naar Palestina, waar hij later als leider van de joodse paramilitaire terreurorganisatie Hagana betrokken was bij terreuraanslagen. Ben Gurion had na zijn Poolse nationaliteit, achtereenvolgend de Ottomaanse, Palestijnse en de Israëlische nationaliteit.

Het bordje van zijn fietspad in Amstelveen werd volgens de Amstelveense krant geopend in het bijzijn van demissionair wethouder Herbert Raat en Alon Ben-Gurion, de kleinzoon van David Ben-Gurion.

Onder het leiderschap van Ben-Gurion werden tussen het einde van 1947 en in 1948 zo’n 750.000 Palestijnen etnisch gezuiverd van historisch Palestina. Tot op de dag van vandaag hebben de verdrevenen en hun kinderen geen toestemming om terug te mogen naar hun eigen land, velen nog in het bezit van de sleutels van hun oude woningen. Zelfs na de oprichting van de staat Israël, werden Palestijnen, uit bijvoorbeeld Ashkelon, verdreven van huis en haard.

Hoewel het in bezet Palestina normaal is dat alleen bepaalde bevolkingsgroepen gebruik mogen maken van verharde wegen, kan men er in Nederland van uitgaan dat het fietspad voor iedereen toegankelijk is.

Het fietspad in Amstelveen is niet het eerste straatnaambord dat de naam Ben Goerion draagt. Er is al een Ben Goerionplein in Scherpenzeel, een Ben Goerionstraat in Rotterdam en Delft en een Ben Goerionpad in Oud-Beijerland.