Home Opinie Fidan Ekiz, jij bent dé elite

Fidan Ekiz, jij bent dé elite

Volgens de Turks-Nederlandse columniste Fidan Ekiz maakt de politieke en intellectuele elite in Nederland kritiek op de islam onmogelijk. Ekiz, die documentaires maakt voor de NPO, columnist is bij het Algemeen Dagblad, tafeldame is bij DWDD en sinds kort ook presentatrice is van het programma De Nieuwe Maan in de zendtijd voor de moslimgemeenschap, deed haar uitspraken bij de rechtse omroep WNL.

Advertentie

Ekiz haalt voormalig Charlie Hebdo-redacteur Zineb El Rhazoui aan en claimt dat de politieke en culturele elite het laten afweten en het onmogelijk maken om kritiek te hebben op de islam.

Haatpropaganda

Je kunt in Nederland de afgelopen jaren geen krant openslaan of je wordt om de oren geslagen met haatpropaganda over moslims die we kennen uit de dertiger jaren van de vorige eeuw. Één van de grootste partijen in het land is er groot mee geworden en wordt geen strobreed in de weg gelegd door de door haar verfoeilijkte elite. Sterker nog, de keer dat Wilders zich liet interviewen, ging het met een smalende Eva Jinek over zijn poezen. Zelfs een ‘Maar meneer Wilders, u zegt dat u moslim wilt deporteren, vindt u dat niet te ver gaan?‘, aangezien het deporteren van bevolkingsgroepen nogal gevoelig ligt in dit land, is er niet bij.

Laïcisten

Ekiz en gelijkgestemde seculieren gaan er prat op dat ze voor tolerantie, pluriformiteit en de vrije keuze van het individu zijn, maar laten weinig solidariteit blijken wanneer moslima’s van deze persoonlijke keuzevrijheid gebruik willen maken. De intolerantie waar deze groep vrijdenkers orthodoxe moslims van beschuldigt, is eigenlijk een manier om af te leiden van de onverdraagzaamheid van laïcisten zelf, die moeite hebben met het in hun waarde laten van moslima’s die ervoor kiezen om zich te kleden zoals zij dat willen. In een interview met Trouw zegt Ekiz dat een moslima, die te maken kreeg met haatteksten in het openbaar vervoer, een kennis van haar, haar woede maar moet richten op “Lieden die het voor jullie gemeenschap verpesten…de islamisten.” De kritiek moet altijd inwaarts gekeerd zijn, terwijl wij begrip moeten tonen voor het feit dat nazi’s podia verdienen voor hun boodschap. Voor deze nieuwe laïcisten is de scheiding van kerk en staat voltooid en is het nu de beurt om moskee en staat te scheiden. Met de kersttaferelen en christelijke symboliek in de Tweede Kamer hebben ze zichtbaar minder moeite. Sterker nog, ze zien het liefst dat moslims ook massaal kerstbomen optuigen in de woonkamer.

Stellen dat kritiek op de islam onmogelijk gemaakt wordt, zoals Fidan dat doet, is een karikatuur van de werkelijkheid. Het gaat, zeker de afgelopen tien jaar, namelijk over niets anders dan de islam. Niet over het christendom, niet over het jodendom, nee specifiek over de islam. “Waar heeft Fidan Ekiz de afgelopen tien jaar in vredesnaam gewoond, in Duckstad?“, vraag je je af. Er is niet één moslim in Nederland, die zal beweren dat er geen misstanden zijn in de moslimgemeenschap, zoals deze er ook zullen zijn in de joodse gemeenschap, in de christelijke gemeenschap en onder atheïsten. We houden christenen niet verantwoordelijk voor de pedoseksuelen in de Katholieke kerk of bij de Jehova’s getuigen, of voor de massamoorden die christenen tijdens en na de laatste Golfoorlog in Irak hebben begaan. Andersom worden de sporadische aanslagen door bijvoorbeeld ISIS-terroristen in het westen wel aan moslims toegeschreven. Wil je het over moorddadige ideologieën hebben? Laten we dan spreken over het petrodollarisme, het expansionistisch Evangelisme of het westers neokolonialisme dat zich uitstrekt van Afghanistan, naar Irak, tot Palestina en naar de Nigerdelta en andere delen van Afrika waar namens ons grondstoffen worden geroofd. Laten we eens praten over oorzaken in plaats van over gevolgen. Als je bommen werpt in andere delen van de wereld, moet je niet raar opkijken dat er zo nu en dan ook een figuurlijke granaatscherf in de achtertuin belandt. Als je geen vluchtelingen wil, moet je duizenden kilometers verderop geen onveilige situaties creëren.

Uitbuiten vooroordelen

Ja, we hebben een open en eerlijk debat in Nederland nodig over hoe we deze samenleving willen inrichten samen met alle verschillende bevolkingsgroepen en geloofsgemeenschappen, maar laten we dat wel doen op een gelijk speelveld. Fidan Ekiz en haar geestesverwanten maken al jarenlang gebruik van de grootste platformen in Nederland, maar presteren het om te claimen dat ze niets mogen verkondigen. Ekiz beschuldigt de elite ervan om kritiek op de islam onmogelijk te maken, maar is zelf via de NTR, de publieke omroep, het AD, DWDD en tal van andere podia, onderdeel van die elite, die steeds minder moeite heeft met het ontmenselijken en stigmatiseren van moslims. Fidan weet als geen ander dat haar boodschap aan zal slaan op alles rechts van GroenLinks, in verband met de huidige maatschappelijke conjunctuur, maar ook dat ze moslims nodig heeft die haar bevestigen in de vooroordelen die zij voedt, uitvergroot en uitbuit.

Als er ergens geen gebrek aan is in dit land, dan is het wel kritiek op de islam, marginale pleefiguren die worden gelijkgesteld aan “DÉ MOSLIMGEMEENSCHAP” en mensen zoals Ekiz die daar dankbaar gebruik van maken. Het is een verdienmodel die Ekiz geen windeieren heeft gelegd.