Home Nieuws Fethullahistische comedian Atalay Demirci aangehouden

Fethullahistische comedian Atalay Demirci aangehouden

Comedian Atalay Demirci is aangehouden in verband met het onderzoek naar de Fethullahistische terreurbeweging FETÖ, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte militaire couppoging op 15 juli.

Demirci is door agenten van de terreurbestrijdingseenheid van Ankara aangehouden voor ondervraging en overgebracht naar het politiebureau in Ankara. Demirci zal na de procedure op het politiebureau worden overgebracht naar de rechtbank.

Advertentie

Onlangs lekten na een hack, gesprekken uit tussen Demirci en oud-voetballer Hakan Sukur en basketballer Enes Kanter, die bekend staan om hun nabijheid tot de voortvluchtige Fethullah Gülen. Laatstgenoemde gaf onlangs nog te kennen dat hij bereid is om zijn leven en dat van zijn familie te offeren voor de prediker.

De vereniging voor oud-bewoners van een jeugdinternaat in Amasya heeft het lidmaatschap van Atalay Demirci beëindigd nadat gesprekken tussen hem, Enes Kanter en Hakan Sukur in de openbaarheid kwamen. Op de dagen na de militaire couppoging was Demirci te zien op diverse podia waar hij zich in het openbaar distantieerde van de couppoging. Op de achtergrond onderhield hij warme banden met leden van de FETÖ-structuur.

Fethullah Gülen, hoofd van FETÖ/PDY, wordt ervan beschuldigd een lange-termijn campagne te voeren om de staat omver te werpen door infiltratie van Turkse instituten, in het bijzonder defensie, politie en de rechterlijke macht, en daar een “parallelle staat” op te zetten.

RODE LIJST
Prediker Fethullah Gülen staat sinds oktober 2015 op de rode opsporingslijst van Turkije tussen namen als Ilhami Bali (ISIS), Cemil Bayik (PKK/KCK), Murat Karayilan (PKK/KCK), Duran Kalkan (PKK/KCK), Musa Asoglu (DHKP-C) en Zeki Gurbuz (MLKP). Op de lijst van meest gezochte criminelen staan 728 mensen. Informatie die leidt tot de arrestatie van mensen op de lijst kan een beloning opleveren tussen de 300.000 TL (€ 90.000) en 4 miljoen TL (€ 1.2 miljoen), volgens de website TERORARANANLAR.